Йовчев призна, че има тефтер, свързан с Цар Киро, но не е ясно дали е автентичен

19412
Йовчев призна, че има тефтер, свързан с Цар Киро, но не е ясно дали е автентичен
Снимка: БГНЕС

Действително има тефтер, свързан с Кирил Рашков, известен като "цар Киро", но не може да потвърди дали е автентичен или не. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев на заседанието на вътрешната комисия.

Към момента се прави проверка дали са предприети съответните действия, дали са предприети необходимите действия, след като е получен. След като приключи тя ще има повече информация. Цветлин Йовев каза, че доколкото знае, той е постъпил първоначално в ДАНС, след което е предаден на ГДБОП по времето на скандала в Катуница.

Фокусът за 2014 година ще бъде насочен още по-засилено върху битова престъпност, посочи Йовчев, цитиран от БГНЕС.

Йовчев посочи, че са необходими още целенасочени усилия, за да има траен резултат. Вътрешният министър отговори на въпрос за приоритетите пред МВР за тази година. Йовчев каза, че ще продължат да изпълняват това, което е заложено в програмата на правителството.

Досега имаме около 50 души, които нелегално са преминали границата от началото на годината, заяви Цветлин Йовчев. Той даде за сравнение, че 193 души са били през януари 2013 година. "Аз мисля, че можем да кажем, че сме овладели кризата и че днес можем да дишаме далеч по спокойно", каза той. Цветлин Йовчев посочи, че повече от два пъти сме увеличили темповете на извеждане извън територията на страната на нелегални емигранти, които нямат право да претендират за бежански статут на наша територия. В момента темповете са такива, че ние с по-големи темпове извеждаме, отколкото влизат в страната. Увеличиха се многократно възможностите на ДАБ да се произнася по молбите за предоставяне на убежище.

Разкрити са над 3000 нови места за настаняване на бежанци. До края на февруари ще приключат всички дейности в Харманли, все още имаме проблеми в София, но в момента са в ход обществени поръчки, допълни още Йовчев.

Министърът каза, че има над 700 договора, по които МВР е било подизпълнител на охранителни фирми в цялата страна. Тези договори са прекратени, някои са на доизживяване, но партньорите по тях са уведомени, че ще бъдат прекратени като процесът върви вече 6 месеца. Има областни директори, които "настоятелно са били посъветвани да сключат договори". Проверката все още не е приключила, но министърът каза, че първото, което е притеснително е, че тези договори са различни – значи, няма единен подход и стандарт на МВР. "Нещо, което аз не мога да го определя защо е така".

Второто има и договори с кухи фирми. "Не можеше да сключиш договор като подизпълнител на фирма, която е един офис, който само прибира парите, няма нито техници, нито експерти – нищо няма. Много силни притеснения имам от това, че ресурсът на министерството и парите на хората са отишли, за да се облагодетелстват частни структури", заяви министърът. Когато приключи проверката ще станат ясни всички подробности. Оставя се сега възможност за стратегически държавни обекти, МВР да може с решение на МС да поеме охраната. "Ние като цяло не закриваме сигнално-охранителна дейност, просто тези колеги са пренасочени, където им е мястото в Охранителна полиция и ще поемат охраната на сградите на МВР", каза Йовчев и посочи че в момента над 1200 души са ангажирани с охраната на такива сгради и се иска те да се намалят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика