Йовчев: Все по-малко хора викат "Оставка", все повече осъзнават положителното в управлението

18067
Йовчев: Все по-малко хора викат "Оставка", все повече осъзнават положителното в управлението
Снимка: БГНЕС

"Все по-добре се чувстваме като част от това правителство. Мисля, че в една изключително тежка ситуация ние успяхме да направим доста за държавата и обществото въпреки виковете "Оставка". Виковете "Оставка" започват да стават от все по-малко хора и мисля, че все повече хора от българското общество осъзнават, че правителството прави неща, които са положителни", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНР.

Йовчев коментира и очакваната ескалация на общественото напрежение в столицата на 10 януари. "Не мога да прогнозирам какво ще се случи на 10 януари. Ние сме готови и ще предприемем всички мерки да не допуснем грубо нарушаване на обществения ред и да защитим живота на българските граждани. Разчитам, че този, който има желание да протестира ще го направи по цивилизован и демократичен начин. Можем да издържим да охраняваме протестите, колкото е необходимо", заяви Йовчев.

Тежките престъпления във Варна

Убийството на Хюлия е по-скоро битово, версията за откуп е отхвърлена, по случая има задържан в чужбина, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР.

Йовчев подчерта, че и по този случай и по случая с двойното убийство във Варна се извършват необходимите действия под ръководството на прокуратурата. Има напредък и по двата случая и аз очаквам съвсем скоро да има резултат, но в досъдебна фаза единствено наблюдаващият прокурор може да даде повече информация. Аз съм оптимист на базата на основата, на това, което получаваме като резултати, заяви Йовчев.

Министърът на вътрешните работи каза още, че полицаят, ударен вчера на летището във Варна покрай скандала с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров не е сериозно пострадал. От вчера и цяла нощ се извършват необходимите процесуално-следствени действия по този случай, иззети са записите от охранителните камери, снети са обяснения от екипажа на самолета и от свидетелите и там вярвам, че съвсем скоро ще стане ясно какво се е случило, заяви Йовчев.

Политиката на правителството

Не мога да се съглася, че условията в лагерите за настаняване са нечовешки, доста е пресилено да се говори за нещо подобно, условията са тежки, но както отчете Върховният комисариат на ООН за бежанците, те непрекъснато се подобряват. В момента има български граждани, които живеят в условия, които са по-тежки от условията, при които живеят бежанците, ще решим и всички въпроси, свързани с изхранването им, каза още вътрешният министър. През последните дни много малко лица са пресекли нелегално границата, от началото на тази година само един човек е задържан на българската граница.

Той коментира, че работна група към министър-председателя вече е изработила проект на Закон за защита на националната сигурност. "Проектът към момента е съгласуван с експерти. С него се дефинират елементите на националната сигурност и техните правомощия и отговорности и как те си взаимодействат. Това е изключително необходим закон, който може много да подпомогне отделните организации като система", обясни Йовчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика