Кабинетът "Донев" се закле - Радев: Първи приоритет е сигурността. Донев: Кабинетът не е "Б отбор" (ВИДЕО)

8595
Кабинетът "Донев" се закле - Радев: Първи приоритет е сигурността. Донев: Кабинетът не е "Б отбор" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението в труден момент за страната, в момент на умора от политиците, вихреща се инфлация, непосилни цени за хората, липса на газ за зимата, нормативен блокаж, засилващи се протести. В непосредствена близост до България има война, напрежението на Балканите расте. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да е да предотвратите въвличането на страната ни във войната".

Това обяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по встъпване в длъжност на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев. В Гербовата зала на Президентството държавният глава представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите месеци:

"Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи. В центъра на вашата дейност трябва да е интересът на обикновения потребител. Гражданите очакват рационални решения. Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, която настъпва постепенно. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост на земеделските производители. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т.нар. строителство на АМ "Хемус", ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти", каза Радев и допълни:

"Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление, пред вас стоят и задачи, свързани с разработване на липсващите закони по Плана за възстановяване и устайчивост. Във вашия мандат трябва да направим решителната стъпка за влизане в Шенген. Предстои ви да управлявате в условията на криза, без подкрепата на работещ парламент. Управлението на страната в кризисна ситуация изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за министър-председател е Гълъб Донев", каза Радев.

По думите му още двете служебни правителства доказали, че е възможно единение в името на България, но този модел не бил продължен от редовния кабинет и това е причината за провала му:

"На есен българите трябва да гласуват мъдро, за да имаме стабилно и отговорно мнозинство. Вярвам, че националното единение е изборът, който всички български граждани трябва да направим и следваме".

От своя страна новият премиер Гълъб Донев обяви, че не губи равновесие от високото и не търси вратичката на закона:

"Президентът е гарант за министър-председателя и министрите. Благодаря ви за доверието, господин президент, във време, натежало от кризи. Убедено твърдя, че служебното правителство не е "Б"-отбор". В такъв момент обикновено се изказва благодарност за умението и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, каза Донев. Знам от личен опит, че отговорността към хората и тяхното доверие те пазят от загуба на равновесие, колкото и високо в държавата да се намираш. Ще ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката в закона", допълни той.

"На нас се пада нелеката задача да търсим разрешение на кризите без работещо Народно събрание", предупреди Донев колегите си и зададе задачите: "Провеждането на честни избори, възстановяването на доверието между институциите, намиране изход на всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение и продължаването на работата по Плана за възстановяване".

 

ОЩЕ: Вижте кои са министрите в кабинет №100 

Припомняме, че на 1 август държавният глава подписа укази, с които разпусна 47-ото Народно събрание и назначи служебния кабинет с премиер Гълъб Донев. На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията той насрочи и предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Предстои Кирил Петков да предаде символично властта в Министерски съвет на Гълъб Донев на церемония в Гранитна зала. 

Дотук се стигна след като кабинетът "Петков" падна след вот на недоверие и последвалата неуспешна рулетка с мандатите. При нея първата политическа сила „Продължаваме промяната“ не успя да състави кабинет с първия мандат, а от ГЕРБ-СДС го върнаха веднага на държавния глава. Третият мандат за съставяне на правителство президентът връчи на БСП на 18 юли, но и левицата не успя да намери нито мнозинство, нито разбирателство по време на преговорите за него.

След като Народното събрание не успя дори да дебатира по управленската програма, която бяха изготвили БСП, ДБ и „Продължаваме промяната“ по време на първия мандат на ПП, Корнелия Нинова и Георги Свиленски върнаха празна папката на Румен Радев на 28 юли. Именно тогава президентът намекна, че депутатите ще работят до края на миналата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика