Кадиев: Препоръката за търсене на отговорност от одитора на КТБ не е изпълнена

720
Кадиев: Препоръката за търсене на отговорност от одитора на КТБ не е изпълнена
Снимка: БГНЕС

Част от препоръките в доклада на AlixPartners ("Аликс партнърс") със сигурност не са изпълнени. Това е мнението на независимия депутат Георги Кадиев.

Той е един от народните представители, които прочетоха целия доклад, още преди публичното му оповестяване. Въпреки че снощи изводите на разследващата компания за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха публикувани, препоръките за събиране на вземанията ѝ останаха тайна.

Кадиев: Правителството не е на страната на добрите по казуса с КТБ

Независимият депутат Георги Кадиев заяви, че правителството не е на страната на добрите по казуса с КТБ. „В правителството и око...

Една от тях е да бъде потърсена отговорност на KPMG, които са изготвяли фалшиви одити на банка, коментира Кадиев пред БНР. Според него това не е направено.

БНБ също си е затворила очите за съвсем явното източване на банката, заяви независимият депутат. 

Той описа една от най-очевидните схеми. "Отпускане на кредити, които са оборотни и които би трябвало на всеки етап от дадена инвестиция компанията да доказва, за да получи следващия транш от кредита, вместо това, компанията е теглила още първия ден целия кредит и после е изчезвала. Съвсем умишлено затваряне на очите от страна на БНБ. Както виждаме и там никой, никаква отговорност. Иван Искров (бившият гуверньор на централната банка, бел. ред.) просто си тръгна. Колкото за Комисията за финансов надзор – тя пък съвсем е извън фокуса, макар че КТБ е била и инвестиционен посредник, давала е облигации, т.е. има няколко пера, по които тя също е под надзора на Комисията за финансов надзор. Абсолютно никакъв контрол и оттам", каза Георги Кадиев.

Той бе категоричен, че потребителите не са защитени от некачествен надзор и в момента.

На челно място при кредитите от КТБ с висока степен на претърпени загуби – издатели и медии

Пътят за възстановяване на средства, дължими от клиенти-кредитополучатели, просто не може да бъде клиентът-кредитополучател. Това е зак...

Кадиев коментира и предлаганите промени във втория стълб на пенсионната система. Според него че има опасност парите за втора пенсия на повечето хора да бъдат присвоени от държавата.

"Създаването на този пул е грешка. Тези, които ще изгубят по този начин, поради по-ранната си смърт, своите осигурителни вноски във втория стълб, ще са повече от тези, които ще спечелят, благодарение на дългата си възраст. В този смисъл – това е в полза на държавата. Спомняме си какво се случи с резерва на Здравната каса по времето на Симеон Дянков – абсолютно същият риск – 1:1, съществува и в момента", заяви Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика