Как да избера и използвам етерични масла?

6197
Как да избера и използвам етерични масла?
Снимка: Pixabay.com

Изборът на етерично масло зависи от целта – дали искате да помогне за повишаване на настроението ви или имате нужда от него като лечебно средство? Етеричните масла от лавандула, лайка, босилек, тамян имат успокояващ ефект и могат да помогнат при тревожност, а маслото от бергамот и мента са стимулиращи и могат да помогнат на хората с депресия. Не забравяйте да обърнете внимание на предпазните мерки при използването на всяко етерично масло, както и на метода на приложение.

Как да използвам етерични масла?

Етеричните масла могат да бъдат използвани по три начина - нанасят се върху кожата, вдишват се или се приемат.

Как да избера метод за прилагане на етерични масла?

Избраният метод на приложение зависи от желания ефект и избраното етерично масло. Например някои етерични масла дразнят кожата.. Те ще се нуждаят от повече разреждане и е по-добре да се използват чрез вдишване.

1. Грижата за рани най-често включва локални приложения.
2. Въздействието върху настроението ви може да се случи  чрез вдишване или локално приложение. За бързо действие може да се предпочете инхалацията.
3. Баните включват както вдишване, така и локално усвояване.
Забележка: Ако не сте сигурни кой метод на приложение да използвате, консултирайте се с квалифициран ароматерапевт.

Как мога да вдишвам етерични масла?

Дифузер

Дифузер за етерични масла е един от най-добрите начини да изпарите маслата. Етеричните масла никога не трябва да се изгарят директно, тъй като химическата структура драстично се променя с изгарянето им.

Сухо изпарение

Няколко капки етерично масло се поставят върху памучна топка или тъкан и се оставят да се изпарят във въздуха. Ако искате интензивна доза, подушете памучната топка. Ако желаете по-лека миризма просто дръжте памучната топка в непосредствена близост (например, оставете я да седи на бюрото ви).

Пара

Капки етерично масло се добавят в купа със запарена вода, която бързо изпарява маслото. Поставете кърпа над главата, наведете си над купата с вода и дишайте дълбоко. Този метод е много директен и мощен – употребявайте не повече от 1-2 капки.

Спрей

Капки етерични масла се поставят във воден разтвор, разклащат се и се разпръскват във въздуха, за да освежат стаята или да подобрят настроението ви. Може да искате да използвате разтвор от вода и любимото си етерично масло като почистващ препарат. Важно е да разклатите бутилката преди разпръскване.

Как да прилагам етерични масла локално?

Етеричните масла могат да се прилагат върху кожата с помощта на различни техники. Важно е да се отбележи, че повечето етерични масла не могат да се прилагат директно върху кожата, без да се разреждат.

Като правило, етеричните масла трябва да се разреждат в носещо вещество (растително или ядково масло или вода) при не по-голяма концентрация от 3-5%. Това означава, че ако имате една чаена лъжичка базово масло, може да добавите 3 капки чисто етерично масло. Това би направило 3% разтвор, който може да се използва върху тялото.

За масаж или за приложение върху големи участъци от тялото, 1% разтвор (което означава, една капка етерично масло в една чаена лъжичка носител) обикновено е безопасна концентрация. За кърмачета се препоръчва използването на 0,25% разтвор (.5% за малки деца).

Забележка: Ако използвате вода като носител, не забравяйте да разклатите или разбъркате разтвора много добре преди нанасянето.

Какво базово масло трябва да използвам?

Обичайните масла-носители често се предлагат в магазини за натурални храни или магазини, които са специализирани в натурални продукти за баня и тяло. Предпочитат се органични и студено пресовани масла-носители, а примерите включват масло от сладък бадем, масло от кайсиеви ядки, масло от гроздови семена, масло от жожоба или авокадо. Тези масла нямат собствена силна миризма. Те трябва да се съхраняват в хладилник (Маслата обикновено се съхраняват около година, ако са охладени).

За грижа за рани, идеалното етерично масло би било нежно към кожата и антимикробно. Някои етерични масла могат да се използват по различни начини. Например, истинското етерично масло от лавандула (Lavandula angustifolia) може да се използва върху кожата за порязвания и незначителни изгаряния и може да се вдишва, за да насърчи релаксация и сън. Лавандулата е едно от малкото етерични масла, които могат да се използват неразредени върху малки участъци от кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика