Как ЕС прилага "Магнитски" и защо не се е задействал след новия списък на САЩ?

10599
Как ЕС прилага "Магнитски" и защо не се е задействал след новия списък на САЩ?
Снимка: European Commission

Европейският съюз не е предприел действия, свързани със санкционирането на петима българи по закона „Магнитски“ от страна на САЩ и на още трима от страна на Великобритания. ЕС не може да накаже тези хора за корупция, твърдят от Европейската комисия в отговор на въпрос, зададен им от Българското национално радио.

Няма връзка между налагането на мерки от страна на Вашингтон и Лондон и санкционния режим на ЕС, смятат от Европейската служба за външна дейност, цитирани от кореспондента на БНР в Брюксел.

Росен Христов: Имахме данни за корупция в АЕЦ "Козлодуй", затова сменихме ръководството

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият директор на АЕЦ „Козлодуй" Александър Николов, който беше санкци...

Припомняме, че на 10 февруари САЩ добавиха към списъка по „Магнитски“ бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, ексминистъра на енергетиката от БСП Румен Овчаров, двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, както и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

През юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и някогашния зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. Преди два дни Великобритания последва примера на Щатите и ги санкционира по „Магнитски“. Те са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

От прокуратурата си приписаха заслугата за новите санкции на финансовото министерство на САЩ, като заявиха, че се борели срещу „зловредното руско влияние“ и водили дела срещу Малинов и Овчаров. Не споменаха обаче разследването срещу Горанов по обвинения на Васил Божков, което е на трупчета.

Всички санкционирани отрекоха обвиненията на Министерството на финансите на САЩ, а какви са те - четете по-подробно тук.

Какъв е санкционният режим на ЕС?

През март 2019 г. Европейският парламент прие резолюция, с която призовава ЕС и 28-те държави членки да приемат законодателство, подобно на закона "Магнитски".

Румен Овчаров намеси Кирил Добрев в темата с "Магнитски" и атакува САЩ

След като вчера, по време на Конгреса на БСП, бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече всички обвинения, поради които попадна сре...

На 9 декември 2019 г. върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че всички държави членки са "постигнали съгласие за започване на подготвителната работа за глобален режим на санкции за справяне със сериозни нарушения на правата на човека, който ще бъде еквивалент на Европейския съюз на така наречения Закон Магнитски на САЩ".

Година по-късно блокът прие Европейския акт "Магнитски", който ще позволи на организацията да "замразява активи и да налага забрани за пътуване на лица, замесени в сериозни нарушения на правата на човека".

Сред критериите за налагане на санкции са: геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, робство, извънсъдебни убийства, произволни арести или задържания.

Право да внася предложения за въвеждане, преразглеждане или изменение на санкции има всяка от държавите членки, както и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Решението се взема от Съвета на Европейския съюз.

ОЩЕ: Христо Иванов: Какъв Шенген ще търсим след новите санкции по "Магнитски"?

Иван Генов: Как САЩ знаят за разговор между двама в една сауна, за да ме вкарат в "Магнитски"?

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" заради корупция на 10 ...

В Резолюция на Европейския парламент от 8 юли 2021 г. относно глобалния режим на ЕС на санкции за нарушения на правата на човека (т.нар. закон „Магнитски“) все пак се посочва: „ЕП приветства определянето на обхвата на режима със списък на конкретни сериозни нарушения на правата на човека, включително тези, свързани със сексуалното и основаното на пола насилие, и призовава Комисията да представи законодателно предложение за изменение на действащото законодателство на ЕС в областта на Глобалния режим на ЕС на санкции чрез разширяване на неговия обхват, така че да включва и актовете на корупция; настоятелно призовава Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите членки да използват гъвкавост при адаптирането му към нововъзникващи предизвикателства и заплахи за правата на човека или злоупотреба с държавни или извънредни правомощия".

ЕП подчертава - "в случай че актовете на корупция не са включени в преразглеждането на съществуващия режим, призовава ЕС и неговите държави членки да използват като пример законодателното предложение на Обединеното кралство за глобални правила за санкции срещу корупцията или Глобалния закон на САЩ „Магнитски“ или канадския Закон за правосъдие за жертвите на корумпирани чуждестранни длъжностни лица, или други подобни режими, и да приемат режим на санкции на ЕС за борба с корупцията с цел допълване на Глобалния режим на ЕС на санкции".

ОЩЕ: Директорът на АКФ: Другата седмица пак ще има новина за "Магнитски", гответе се

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика