Как ще се проведе прекият избор за председател на БСП - въпроси и дилеми

5619
Как ще се проведе прекият избор за председател на БСП - въпроси и дилеми
Снимка: БГНЕС

БСП се подготвя за прекия избор на нов председател на партията. Днес ще бъдат доставени изборните книжа на "Позитано" 20. Гласуването пък ще бъде в събота.

Изборните книжа са предварително комплектовани за всяка секция, а бюлетините са отпечатани с необходимите защити.За първи път изборът за председател на Столетницата ще е пряк. За да е валиден, в него трябва да са участвали повече от половината от членовете на БСП.

Председателят на Младежкото БСП в Плевен: Гласувам за бъдещето с Корнелия Нинова

Корнелия Нинова е изборът за лидер на БСП втори мандат на председателя на Младежкото обединение на партията в Плевен. Подкрепата си Ант...

По този повод от Actualno.com се свързахме с отговорни лица по изборния процес, които да разяснят как ще се осъществи той, прозрачно ли е всичко и направена ли е необходимата разяснителна кампания за редовите социалисти.

Емил Войнов, председател ЦКПИ

Избирателните списъци, по които ще се гласува, се подготвят по общинските и съответно районните съвети на партията и се предават на комисиите. Списъците се създават на база на членовете на БСП към 31 декември, като се заличават всички починали, напуснали и отпаднали. След това се съхраняват до изборния ден от комисиите, които имат ангажимент да заличат от списъците нови починали или напуснали партията. Бюлетините за гласуване вече са раздадени във всички области, като днес за последно са оставени София-град и София-област. Гласуването в изборния ден е от 7.00 сутринта до 19.00 часа. Гласува се само с лична карта.

Всичко ще бъде публично. При преброяването на гласовете в края на изборния ден на три пъти ще бъдат въведени всички данни. Първоначално ще бъдат въведени електронните таблици, които ще получим от всяка районна комисия. Втори път ще въведем данните от хартиените протоколи на общинските комисии, които ще постъпят при нас. И трети път ще въведем всички секционни протоколи. Накрая трите ще бъдат сравнени за евентуална техническа грешка и няма да има никакво съмнение върху крайния изборен резултат. Още повече, че при получаване на книжата и материалите от съответните районни комисии, всеки застъпник на входа ще може да получи копие от тези протоколи.

Ирена Анастасова, член на ЦКПИ

Валери Жаблянов и Красимир Янков призовават за неучастие в избора на председател на БСП

"Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вз...

Първоначално имахме издигнати 55 кандидати. Само 5 от тях с декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата. Те вече са публично известни. Оттук насетне ние сме организирали цялата процедура - отпечатване на бюлетини и протоколи, всичко вече е разнесено в страната. Общинските съвети на БСП са избрали общинските избирателни комисии, секционните избирателни комисии и са поставили избирателните списъци.

Изборът се осъществява по същия начин, както на националните избори. Това наистина е една огромна по обема си работа. Всеки кандидат има право на застъпници. Те се регистрират в общинските избирателни комисии и могат да присъстват във всяка избирателна секция, включително и в Централната комисия могат да присъстват, без каквито и да било ограничения.

Ние проведохме добра информационна кампания от страниците на вестник Дума, вестник Земя и Българска свободна телевизия. Дали сме право на достъп на всички кандидати, теглихме жребий за всяко едно предаване - за реда на появата на кандидатите, уведомили сме ги официално. Ние правим цялата организация с хора, които не са на щатна работа и го правим с много по-малък обем сътрудници от националните избори. Хората са мотивирани да успеем, защото това се случва за първи път не само в историята на БСП, но и на всички партии в България.

Калинка Николова, член на ЦКПИ

Като всеки избор, който се извършва за първи път, вероятно има някои пропуски. От ЦКПИ имаше достатъчно навременна информация за отделните етапи по организацията на процеса. Доста взаимствахме от практиката на държавната централна комисия по отношение на документацията. Това може би е затруднило някои по-малки организации, но бяхме водени от желанието да създадем прозрачен процес. Доста дискусии има по създаването на мобилните секции, които според мен са необходими, защото има хора по отдалечени селища и са затруднени с придвижването. Там не сложихме някакъв праг на броя на бюлетините за гласуване, има секции с по няколкостотин човека, което поражда въпроси. Аз мисля, че ние сме обезпечили добър контрол. Информационната кампания беше добра, защото хвърлихме доста усилия в това отношение.

Кирил Добрев: Предложиха ми всичко възможно, за да не се кандидатирам за председател на БСП

„Никога през този живот не съм бил толкова нападан и ако в политиката личните емоции нямат значение, то стилът е показателен. Кой...

Обострянето на кампанията е работа на самите кандидати и на техните щабове, но комисията не е стимулирала подобен род поведение. И в това отношение мисля, че си е свършила работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика