Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем, пита Румен Петков

3251
Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем, пита Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Какво правим на 1 април, освен, че ще се лъжем? Този въпрос постави лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, коментирайки състоянието и перспективите на енергетиката ни. "На 31 март изтича мораториумът цената на тока, но никой не казва какво правим на 1 април, оставям настрани декларациите, че мораториумът ще бъде свален по-рано", изтъкна той.

По думите му, ако правителството не е в състояние да предложи визия за бъдещето, това ще е много тежък удар върху икономиката с последваща серия фалити на много предприятия. Цените на газа и тока и сега поставят въпроса за оцеляването на цели сектори, а не за тяхната ефективна работа, подчерта той.

Румен Петков: Който се противопоставя на АЕЦ „Белене“, иска обществото да купува скъп ток

Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“. Всеки, който се противопоставя на това, иска ...

Лидерът на АБВ изрази съмнения за резултатите  от българската визита в САЩ. "В САЩ отидоха доста хора, Василев какво има общо, той си знае, но там са шефът на Булгартрансгаз, шефовете на Булгаргаз и шефът на Козлодуй", отбеляза Петков и заяви: "Много се надявам да не си дойдат от там с договорено ядрено гориво от Уестингхаус, без да е извървяна тръжната процедура с трите гаранции – гаранция за сигурността на реактора, най-ниска цена и най-висока ефективност. Много се надявам да не дойдат оттам с договор за 500 млн. куб. метра газ и настояваме да започнат незабавни преговори с Газпромекспорт за новото стратегическо споразумение".

И досега България ползва най-евтиния газ в ЕС, изтъкна Петков и припомни, че договорът с Газпромекспорт изтича есента и че преговорите вече би трябвало да са започнали, ако искаме да постигнем добри условия. Той изрази безпокойство, че "правителството ще възпрепятства ефективните преговори с Газпромекспорт, с което ще ни осигури „диверсификация“ на доставката на газ на изключително висока цена, която няма да може да бъде понесена от икономиката ни и от бита".

Затова всички преговори трябва да се водят пред очите на обществото и стратегическите преговори с Газпромекспорт трябва да бъдат продължени, категоричен е лидерът на АБВ.

"Усещането за всевластие показва приемственост между Кирил Петков и Бойко Борисов", посочи лидерът на АБВ по повод изявленията на премиера за АЕЦ "Белене". "Те с Асен Василев направиха не малко, за да бъде пометен режима на Борисов, но в момента създават впечатление, че дават всичко от себе си , за да върнат режима на Борисов", добави лидерът на АБВ. Едноличните решения на премиера показват грубо отношение към останалите партньори в държавното управление, подчерта той и припомни, че именно подобно поведение стана причина за протестите преди година. 

Румен Петков: Александър Николов дължи ясни отговори на обществото

"Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на &bdquo...

„Кирил Петков трябва да осмисли генерално това си поведение, за да не разпадне коалицията той", категорично заяви Румен Петков. 

Лидерът на АБВ информира, че е изпратил аргументи за категоричната необходимост от изграждане на АЕЦ „Белене“ на икономическия министър и лидер на БСП Корнелия Нинова. В текста на документа се посочва, че към октомври 2021 г. в света работят 441 ядрени реактора в над 30 държави (напр. САЩ – 93, Франция – 56, Китай – 50 и т. н.), а в процес на изграждане са над 50 реактора в 19 страни (главно в Китай, Индия, Русия и ОАЕ). Само преди седмица президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция възнамерява до 2050 г. да изгради и въведе в експлоатация още 14 реактора.

Според прогнози на специализирани организации, потреблението на електричество се увеличава два пъти по-бързо отколкото е общото потребление на енергия и е вероятно да се увеличи с повече от две трети до 2035 г.

Ядрената енергия осигурява около 11% от световното производство на електроенергия и 21% от електроенергията в развитите икономики и 27% от електроенергията в Европейския съюз.

Румен Петков: Енергийната ни сигурност зависи от арогантните действия на САЩ

Въпросът за енергийната сигурност на Европа се удря от Съединените щати и безумните санкции, които те налагат по Северен поток и спиран...

„Фактът, че проектът е икономически изгоден, се гарантира от кандидатите за участие като стратегически инвеститори – Южна Корея, Франция, Русия, Китай и САЩ“, изтъкна още Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика