Камелия Нейкова: В машинния протокол няма как да има грешка

5472
Камелия Нейкова: В машинния протокол няма как да има грешка
Снимка: БГНЕС

В машинния протокол няма как да има грешка. В това увери председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейков в сутрешния блок на БНТ.

Данните от машинното гласуване се записват във флаш паметта, което се представя в изчислителния пункт и се прехвърлят от това устройство към системата, с която работи потребителят, обясни Нейкова. 

ЦИК поръчва машините за вота по процедура без предварително обявление

ЦИК ще използва процедурата "договаряне без предварително обявление", за да получи допълнителните машини за гласуване на изборите на 1...

Тя уточни, че е проведен добър тест за сигурността на машинното гласуване, като ЦИК ще вземе решение за контролно преброяване на разписките и за предсрочните парламентарни избори. Нейкова открои  частичните местни избори в община Благоевград и село Ясен, къде преброяването на контролните разписки дали добър тест за сигурността на машинното гласуване.

За хеш кодовете, Нейкова отбеляза, че с промените в Изборния кодекс СИК преди началото на гласуването трябва да отпечатат системна разписка. В долната част на разписката има системен хеш. Когато кодовете съответстват машината работи със сертифицираната версия на софтуера, посочи тя.  Ако има разминаване трябва да се уведоми РИК и ЦИК, за да се вземе решение дали да се провежда гласуване. Ако кодът е различен, с конкректната машина не трябва да се гласува, подчерта Камелия Нейкова.

По думите ѝ смарт картите служат за активиране на машината  за гласуване, но не и за нейното манипулиране. Машините нямат интернет връзка и ако има опити за хакване би било много трудно да се манипулират. С флаш паметите не може да се извърши някакво злоупотреба, защото са пломбирани, увери председателят на ЦИК. 

В края на изборния ден, когато приключва СИК се отпечатва финален протокол. Протоколът съдържа данните от машинното гласуване и е неразделна част от протокола на СИК. Всяка секция ще бъде подсигурена с хартиени бюлетини. 

Избирателите могат да поддават сигнали, но първо трябва да се обръщат към РИК.

Камелия Нейкова: Около 15 750 000 лв. ще струват изборите, заедно с доставката на още 1 500 машини

Около 15 750 000 лв. ще струват изборите заедно с доставката на още 1500 машини. Това обяви пред БНТ председателят на Централната ...

Нейкова смята, че нямало достатъчно време за обучение на Секционните избирателни комисии. Тя се надява РИК да са обучили достатъчно добре СИК, за да нямат проблеми и затруднения.

СИК не може да решава за хартиеното гласуване. Ако има хипотеза за преустановяване на машинното гласуване, СИК трябва да уведоми РИК, тя от своя страна ЦИК и само последният може да вземе решение за преустановяване на машините и преминаване към хартиено гласуване. Камелия Нейкова се надява да няма такива случаи, но не ги изключва.

Хората, които не виждат, могат да гласуват с придружител. ЦИК ще излезе днес с решение как ще се реализира видеозаснемането. По време на дезинфекция на изборното помещение не се прекъсва изборното гласуване.

Камелия Нейкова не се притеснява от саботаж и касиране на вота, но очаква да има недобронамереност. Според нея хората ще упражнят гласа си, за да може изборите да бъдат проведени по един спокоен начин и без напрежение.

За гласуването в чужбина, Нейкова отчете, че в 511 секции ще се гласува само в хартия и в 273 с машини. Общо машините за гласуване в чужбина са 421. Всички машини за гласуване са доставени към дипломатическите и консулски представителства, посочи тя. Задължение на „Сиела Норма“ е да осигури технически екипи, за да бъде обезпечена техническата поддръжка на машините, допълни Камелия Нейкова.

Камелия Нейкова зове: Машинното гласуване да не се обрича на провал, преди ЦИК да започне работа

Машинното гласуване е добро решение, то крие своите рискове, но има организационни и технически проблеми, които трябва да намерят своет...

Прочетете още по темата: Камелия Нейкова зове: Машинното гласуване да не се обрича на провал, преди ЦИК да започне работа

Новият председател на ЦИК: Машинното гласуване не е образователен ценз

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика