Карадайъ: Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ

2884
Карадайъ: Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Със 145 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се" депутатите приеха в дневния ред точка първа да бъде гласуване на предложението за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателския пост на парламента. Под него стоят подписите на 96 депутати от „БСП за България” и ДПС, поискали Караянчева да напусне председателския пост. Корнелия Нинова припомни мотивите за исканото освобождаване. Първият е непознаване на Конституцията, втората - нарушаване на принципа на разделение на властите и уронване на престижа на законодателната власт и препятстване на функцията й за контрол над изпълнителната. Причината - от една година министър-председателят не е идвал на парламентарен контрол. Като мотив бе изтъкнато и изолирането на журналистите от депутатите в сградата на парламента.

Мустафа Карадайъ припомни мотивите на ДПС, които до голяма степен се препокриват с тези на БСП. Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и с агресивното си поведение напоследък го доказва. Когато нямаш капацитет, екпертиза, визия, остават агресията, омразата и арогантността. Това обаче няма да помогне на ГЕРБ да остане във властта, защото българските граждани не желаят да ги наставлянат и навикват, каза Карадайъ. ДПС ще гласува убедено за отстраняването на Цвета Караянчева от поста председател на НС, категоричен бе лидерът на ДПС.  "

Да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу Републиката.Настояваме за предсрочното освобождаване на г-жа Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, уронване на престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията. За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се щепродължат по пътя. Ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от повече от 20 и повече години. Естествено и популизмът ви, в това число. Това няма да помогне на г-жа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат никой да ги наставлява и да ги навиква“, каза още Карадайъ. Според него Цвета Караянчева си мисли, че искането за оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине. Нещо повече, Караянчева се опитва да дублира поведението на силно застъпените премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се отдава и резултатъ е гаф, след гаф. Да забравиш или да пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извъриш политическо престъпление срещу Републиката и това историята няма да постради. От истината ви боли, нали“, каза още Карадайъ.

Искането за оставка е копи-пейст на такива искания през годините на прехода, които си дадох труд да прегледам, опита се да защити Караянчева Славчо Атанасов от Обединени патриоти(ВМРО). Аз твърдя, че този политик не е откраднал нито една стотинка от държавата, каза той за Караянчева. Идете в Кърджали и питайте за нея, призова той.  ДПС и БСП не се усетихте как влизате в един капан - превръщате председателя на парламента в една мъченица. Г-жа Караянчева не е корумпиран политик, на второ място всички тези нелепости, че е била груба и арогантна, не са верни.

Дебатите продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com