Кирил Добрев: Искам нещата да се променят, БСП има нужда от нов тип лидер

5954
Кирил Добрев: Искам нещата да се променят, БСП има нужда от нов тип лидер
Снимка: БГНЕС

„С Корнелия Нинова никога не сме били семейни приятели, нито сме си ходили на гости. С нея ни събра живота преди 6 години, когато търсихме промяна в партията. Преди 4 години всички революционери се обединихме около нейната кандидатура и успяхме да променим ситуацията в БСП. С Корнелия Нинова има повече неща, които ни събират, отколкото ни разделят. Времето сега изисква лидери, които да събират, не да разделят. Комуникацията между политическите субекти и между институциите не е на нивото, на което трябва да е, предвид кризата“.

Това заяви в предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Запитан дали ще се явява на изборите за лидер на БСП, Кирил Добрев отговори, че има достатъчно номинации, но са минали едва половината от конференциите.

„Очаквам да завършат всички и тогава ще взема своето решение. Аз съм в БСП от 20 години, структурите ме познават много добре и дали ще взема това решение зависи от ситуацията. Искам нещата да се променят, но дали съм аз човекът, който да ги промени, има тепърва време да преценим“, заяви заместник-председателят на БСП.

Партията е като жив организъм, тя има нужда да бъде обгрижвана, да бъде гледана, и през всичките тези години точно това съм правил. Искам да възстановим структурите, да възстановим бойния дух образно казано“, добави Кирил Добрев.

„Партията се изнервя от вътрешни битки, тя има нужда от грижи и подкрепа, а не някой да я яха за лично развитие. Когато искаш да управляваш България, а в същото време разделяш вътре в БСП, няма как да привлечеш дори тези, които не харесват сегашните управляващи“, добави той.

Според него кризата показва, че левицата може да е обединена и всички поколения да бъдат заедно. „Младите подкрепят по-възрастните и съм много впечатлен от акциите на Младежкото обединение в БСП, а и на цели организации в страната. На въпрос, ако стане лидер, дали би влязъл в договорки с ГЕРБ и ДПС, Добрев отговори: „за БСП е важно да спечели изборите, защото първото място е единствената позиция, в която можеш да избираш, а не да правиш договорки“.

„За първи път съжалявам, че не съм депутат. Хората се умориха от политически противоборства и затова и не чуват предложенията на опозицията, колкото и да са умни“, допълни Добрев. Той описа ситуацията в Народното събрание като скандал между двама лекари, които спорят какво да е лечението, колко са им заплатите и кой колко е дарил, докато пациентът е в тежко състояние.

„Промяната е ход, промяната е движение, не е нещо, което има начало и край. Tя беше нужна на БСП преди 4 години, когато партията излезе от кома. Новото време има нужда от нови лидери, които да събират. Това е смисълът на политиката“, категоричен бе Добрев като припомни, че през последните 30 години в БСП е имало хора, които са правили много по-тежки реформи, но никога не са се кичили с медали.

Кирил Добрев: Искаме да модернизираме и демократизираме БСП

„Председател на БСП трябва да стане този, който знае как да мобилизира партията и как да убеди обществото, че след Бойко Борисов ...

Във връзка с извънредното положение в страната Добрев заяви, че единствените, които не влизат в обхвата на кризата, са фирмите за бързи кредити.

„Знаете, че до тези услуги прибягват хора в изключително тежко финансово положение и са готови да плащат по-високи лихви, за да вземат заем. Тези фирми са по-бързи и по-напористи от управляващите. Има реална опасност на практика да се случи следното: взимаш безлихвен кредит от държавата, за да отидеш и да погасиш тези заеми, на които лихвите са огромни и не спират да текат“, посочи Добрев. Той коментира и скандалната сделка на ББР, която отпусна 75 милиона, по думите му, на полулихварска фирма.

„Гледах изказването на г-н Мавродиев и аргументите му бяха икономически, но нито е сега времето, нито мястото да се отпуска такъв кредит. Подобен заем е нелеп, колкото и икономически да е издържан“, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Относно това, че съпругата му работи повече от 10 години в тази банка, той предложи новото ръководство да направи одит на нейната дейност. „Не е имало ръководство, което да не се е опитало да си разчиства сметки с нея, но като е моя съпруга, ще си носи кръста“, добави Добрев.

Той заяви, че най-важната задача пред БСП е да спечели изборите. „БСП има своя визия и своя програма за такова управление. Тя може да бъде подкрепена от различни политически субекти“, допълни Добрев. Той разкритикува както ГЕРБ, така и БСП, които според него в настоящата ситуация трябва да показват едно национално отговорно поведение.

Кирил Добрев не спести критики и към президента Радев. „Респектирам съм силно от президента, защото той спечели мажоритарни избори с над 2 милиона гласа. Той има право да говори, има право да критикува. Смятам, обаче, че времето е на диалог, всички предложения, които имат институциите, да седнат на една маса и да ги приложат, така че да не страда българският народ“, завърши Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com