Кирил Домусчиев е против да строим "Белене" и иска падане на ветото за концесиите

3759
Кирил Домусчиев е против да строим "Белене" и иска падане на ветото за концесиите
Снимка: БГНЕС

В енергетиката всички злоупотреби ги плащат гражданите, при това от минали периоди. Сега отново гледаме и слушаме в предизборните изказвания и платформи се възраждат тези „хубави идеи” да строим – ще строим не два реактора, три реактора. Ще строим нова централа в „Марица Изток”, при положение че до 2030 година ЕС си поставя за цел да спре кафявата енергия. Кой ще го плаща това, при положение, че дефицитът на НЕК е над 4 млрд. лева и че държавната централа в „Марица Изток” постоянно е на загуба? Това са аргументите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, с които той обяви, че ще има протест, ако проектът „Белене” пак бъде стартиран от държавата.

Припомняме, че това е приоритет на БСП, но без да бъде посочвана сумата, необходима за държавния рестарт. От ГЕРБ пък искат „Белене” да се строи, но само ако частен инвеститор го направи и без държавни гаранции, което поставя въпроса за сигурността.

Депутатите отрязаха БСП: Мораториумът върху строителството на "Белене" остава

Депутатите не приеха предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене". Социалистът Таско Ерменков з...

Домусчиев беше категоричен, че тази позиция – негова и на КРИБ, не е в подкрепа на ГЕРБ срещу БСП, а е оценка на реално положение. Ние излязохме на протест за цената на тока, докато ГЕРБ управляваше, припомни той.

Законът за концесиите

Концесията не може да се счита за приватизация, защото собствеността остава в държавата. Не виждам например с какви средства държавата ще построи тунел под Шипка, докато ако дойде частен инвеститор, това ще се случи, ако има възможност инвеститорът да си избие инвестицията. С тази теза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се противопостави на ветото на президента Румен Радев върху новия Закона за концесиите.

По думите на Домусчиев България има задължение да направи Закон за концесиите и закъсняваме с една година да го направим, което ще ни донесе санкции от ЕС. Припомняме, че според твърдение на БСП всъщност срокът е изтекъл още през пролетта на миналата година.

„Зелените“ отвърнаха на твърденията на ГЕРБ, че ветото върху Закона за концесиите е грешка

През последните дни представители на ПП ГЕРБ, сред които евродепутатът Емил Радев и бившите министри Лиляна Павлова и Томислав Дончев, ...

Нова телевизия представи позициите на Божидар Данев (бел. ред. – председател на БСК) и Васил Велев (бел. ред. – председател на АИКБ) по закона, които са срещу приемането му. Не ми се влиза в дълги коментари специално за Божидар Данев и защо коментира концесиите, отговори Домусчиев, който не пропусна да каже, че КРИБ представлява най-голямата част от българския бизнес. Чакаме мотивите, те още не са излезли, добави предеседателят на КРИБ. За нас президентът е подведен, може би една от причините е липсата на експерти. Виждате кои хора са ходили при президента – синдикати, неправителствени организации, разни псевдозелени. Не бяха поканени работодателите, БСК също, каза Домусчиев.

Кирил Домусчиев обясни, според новия закон, върху когото има вето, за да се удължи концесия от 35 години, трябва одобрение с квалифицирано мнозинство от две трети в парламента. Тезата му е, че така има механизъм срещу корупция.

За финал Домусчиев заяви, че в България няма проблем с безработицата, а има глад за кадри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика