Кирил Петков: 860 млн. лв. енергийна подкрепа за бизнеса, 750 млн. за помощи за ваксинирани пенсионери

5895
Кирил Петков: 860 млн. лв. енергийна подкрепа за бизнеса, 750 млн. за помощи за ваксинирани пенсионери
Снимка: БГНЕС

Проблем номер едно е енергийната криза. Това обяви след днешното заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той уточни, че е решено да бъдат отпуснати допълнителни 860 милиона лева за енергийни помощи.

„Много от бизнесите имат огромни затруднения да покриват своите енергийни разходи. Въпросът е обсъден, решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 милиона лева“, заяви той.  "Това е огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да бъде помогнато на всеки, който се нуждае за се преодолее шока от растящите цени", допълни премиерът.

Петков обеща допълнителни средства за справяне с енергийната криза

Имаме 3 сериозни казуса, които трябва да решим днес. Това каза в началото на последното редовно заседание на Министерския съвет за 2021...

С допълнителните средства енергийните помощи за един отоплителен сезон, които се отпускат на бизнеса и потребителите ще стигнат приблизително 2 млрд. лева уточни министърът на енергетиката Александър Николов.

Вторият кризисен проблем е следващата ковид вълна, която по думите на Петков идва с голяма скорост и се очаква до две-три седмици. „Имаме три седмици, за да ускорим максимално ваксинацията. Обсъждаме възможността да съкратим срока между първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират“, обясни още Петков.

В тази връзка правителството е гласувало мярка, с която да увеличи максимално ваксинацията сред възрастните хора в следващите седмици. Става дума за изплащането на 75 лева за всеки пенсионер със завършен ваксинационен цикъл. Тя ще важи както за тези, които вече са се имунизирали, така и за тези, ще го направят в периода от 1 януари до края на юни. Петков обяви още, че се очаква още днес решение за намаляване на срока за поставяне на бустерна доза след втората, за да може повече пенсионери да се възползват от тази помощ. „Всички пенсионери, които се ваксинират от първи януари до юни, ще бъдат поощрени със 75 лева еднократно. Без да са нужни доказателства. Ще ги получат към февруарските си пенсии тези пари. Целта е да се повиши ваксинацията сред най-рисковата група - възрастните хора“, каза той.

За бизнесите, които продължават да имат проблеми заради ковид кризата правителството отпуска допълнително 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40. Според Петков по този начин ще бъдат подкрепени 80 хиляди работници. Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки. 100 млн. се отпускат и за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.

Ваксинираните пенсионери ще получат добавката си през февруари

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че във връзка с предстоящото изплащане на еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика