Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков: 860 млн. лв. енергийна подкрепа за бизнеса, 750 млн. за помощи за ваксинирани пенсионери

30 декември 2021, 18:05 часа • 5880 прочитания

Проблем номер едно е енергийната криза. Това обяви след днешното заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той уточни, че е решено да бъдат отпуснати допълнителни 860 милиона лева за енергийни помощи.

„Много от бизнесите имат огромни затруднения да покриват своите енергийни разходи. Въпросът е обсъден, решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 милиона лева“, заяви той.  "Това е огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да бъде помогнато на всеки, който се нуждае за се преодолее шока от растящите цени", допълни премиерът.

С допълнителните средства енергийните помощи за един отоплителен сезон, които се отпускат на бизнеса и потребителите ще стигнат приблизително 2 млрд. лева уточни министърът на енергетиката Александър Николов.

Вторият кризисен проблем е следващата ковид вълна, която по думите на Петков идва с голяма скорост и се очаква до две-три седмици. „Имаме три седмици, за да ускорим максимално ваксинацията. Обсъждаме възможността да съкратим срока между първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират“, обясни още Петков.

В тази връзка правителството е гласувало мярка, с която да увеличи максимално ваксинацията сред възрастните хора в следващите седмици. Става дума за изплащането на 75 лева за всеки пенсионер със завършен ваксинационен цикъл. Тя ще важи както за тези, които вече са се имунизирали, така и за тези, ще го направят в периода от 1 януари до края на юни. Петков обяви още, че се очаква още днес решение за намаляване на срока за поставяне на бустерна доза след втората, за да може повече пенсионери да се възползват от тази помощ. „Всички пенсионери, които се ваксинират от първи януари до юни, ще бъдат поощрени със 75 лева еднократно. Без да са нужни доказателства. Ще ги получат към февруарските си пенсии тези пари. Целта е да се повиши ваксинацията сред най-рисковата група - възрастните хора“, каза той.

За бизнесите, които продължават да имат проблеми заради ковид кризата правителството отпуска допълнително 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40. Според Петков по този начин ще бъдат подкрепени 80 хиляди работници. Допълнително близо 750 млн. лв ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки. 100 млн. се отпускат и за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес