Кирил Петков: Мечтата ми е координирани Балкани по всички теми

2828
Кирил Петков: Мечтата ми е координирани Балкани по всички теми
Снимка: ПЦ на МС

Мечтата ми е да имаме координирани Балкани с общи отбранителни стратегии. Когато икономически се обединим, ще се превърнем в сигурен регион. Обсъдихме важни теми, които войната направи спешни, каза на пресконференция след срещата на лидерите на страните- членки на НАТО от Югоизточна Европа премиерът Кирил Петков

Първата тема беше енергетиката, как можем да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. И за нашата енергийна свързаност. Има връзка транспортиране на газ - тръба от Румъния през България, за Турция. Ако се наложи, ще обърнем посоката - от Турция през България до Румъния. 

Обсъждахме коридор №8 - връзки, важни не само за икономиките ни, но и за военната ни мобилност. Очаква се лидерите да обсъдят и изграждането на т.нар. "европейски военен Шенген".

По темата за мигрантите, както знаем, Румъния е най-силно засегната и се справя чудесно. Трябва да имаме готовност и по тази тема. Трябва да има солидарност с Ес и разпределение на бежанците в региона.

За възстановяването на Украйна - надяваме се тази фаза да настъпи скоро и да можем с общи усилия да помогнем, каза българският премиер.

Говорехме да се помагаме срещу прането на пари, за да можем да спрем това яврение.  

„Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков.

Премиерът съобщи още, че днес имаме хуманитарен полет от Русия, с който връщаме нашите сънародници. Мога да потвърдя, че нашият посланик се връща от Русия, каза още Петков.

Бих искал да изкажа възхищение към всички, които упяха да посрещнат хилядите бежанци от Украйна. Към Румъния и България, вие много добре се справяте, каза премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич.

„Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той.По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

„Черна гора е може би единствената държава в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, където можем да използваме втечнен газ. Но ако не развием необходимите връзки – нашият регион ще бъде по-различен от останалата част на Европа”, каза Кривокапич.

Дойде време всички да действаме заедно, за да осигурим по-качествен живот на нашите граждани, а всички, които са напуснали страните си, да имат мотив да се върнат, допълни той.

Лидерите на страните на НАТО от Югоизточна Европа идват в София, обсъждат войната в Украйна

По покана на министър-председателя Кирил Петков на 28 март, понеделник, в София ще се проведе среща на лидери на държави членки на НАТО...

Изпратихме силно послание за солидарност с Украйна, но също и за нашата свързаност и сътрудничество. Войната създаде нова реалност в нащия живот- необходимост от интеграция в областта на енергетиката, производството на страни и др. 

Сътрудничеството в региона е ключово в управлението на конфликти, особлено на фона на руската инвазия в Украйна, каза румънският премиер Николае Чука. Държавите ни трябва да помогнат за ситурността на Югоизточния фланг на НАТО. 

„Изключително се радвам, че имах възможността да се срещна с моите колеги. Бих искал да благодаря на Кирил Петков за това, че организира тази среща, за гостоприемството. Днешното заседание е навременна възможност да задълбочим консултациите относно последиците от нахлуването на Русия в Украйна и съответно влиянието на тези действия върху сигурността на Югоизточна Европа”, каза Чука. „Това беше обсъдено и на срещата на Върха на ЕС. Съвместните действия са ключови за успеха на управлението на конфликти. Затова решихме да бъдем твърди в стратегическата си ориентация в подкрепа на евроатлантическите ценности. Нашите държави имат сериозен опит в областта на регионалното сътрудничеството и отбраната. Това може да бъде полезно в този случай. Приканих съюзниците ни да подпомогнат общите ни действия. Няма никакво съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за сигурността ни. Трябва ни по-сериозна защита – противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни. Украйна е в критично положение”, каза Николае Чука.

„Днес като съюзници изпратихме още едно силно послание за солидарност към Украйна”, каза Димитър Ковачевски, премиер на РС Македония. „Тази среща помага за по-добрата комуникация на и координация между страните от Югоизточна Европа, които са членки на НАТО. Обсъдихме потенциалните заплахи и това как да ограничим хуманитарната криза в Украйна. Тази война създаде нова реалност във всички аспекти на нашия живот. Още веднъж осъдихме военната агресия на Русия и подкрепихме териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Северна Македония координира своята външна политика с ЕС, споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО”, каза Ковачевски.

Споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО. Спирането на процеса на евроинтеграция за държавите от региона създава дестабилизация, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика