Кирил Петков: Мислех, че протестиращи ще нахлуят в кабинета ми с руските знамена

28279
Кирил Петков: Мислех, че протестиращи ще нахлуят в кабинета ми с руските знамена
Снимка: БГНЕС

"Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има много т.нар. приятели и сътрудници тук."

Това споделя в интервю пред неделното издание на авторитетното немско издание "Ди Велт" министър-председателят Кирил Петков. Поводът са антиправителствените протести, които бяха и в подкрепа на Русия.

Правителствена делегация заминава за Рим

Българска правителствена делегация, водена от премиера Кирил Петков, заминава на посещение в Рим. Визитата ще започне с поднасяне на цв...

Петков споделя още, че 20 процента от българите все още подкрепят страната агресор, което е невероятно:

"Значителното мнозинство обаче е загрижено, тъй като войната е близо и хората смятат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам голям риск. Т.е. сигурността е важна тема." Премиерът посочва, че има нужда от повече натовски войски на югоизточния фланг на Алианса и обяснява какъв вид военна помощ ще окаже България на Украйна - ремонтирайки военна техника.

На въпрос доколко България изпитва сега гнева на Кремъл - щом след началото на войната незабавно и ясно застана на страната на Украйна, Петков обясни:

"Те организираха голяма битка, трябва да им се признае. Имаше кибератаки срещу нашите пощи, които непосредствено преди Великден не можаха да изплатят пенсиите. Атакувано беше и електроснабдяването. Те мобилизираха всички сили. Така например, изведнъж се появи странна опозиция. Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има много т.нар. приятели и сътрудници тук. В руското посолство в София бяха регистрирани 118 служители - в нашата малка страна! Сега намаляваме броя им, някои бяха експулсирани по обвинения в шпионаж. И - през април Русия ни спря газа, от който бяхме много зависими."

Авторът на интервюто Филип Фолкман-Шлук припомня, че Петков е дошъл на власт с целта да се пребори с корупцията, във връзка с което премиерът отбелязва:

Петков за газа в рубли: Русия не може да си позволи да загуби целия ЕС

„Това, че България направи твърда първа крачка, помогна на целия Европейски съюз да заеме твърда позиция“ – по този н...

"Установихме, че двете неща са свързани - борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва. Путин използва корупцията като външнополитическо средство". Помолен да даде пояснения, Петков казва:

"Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничка на моя предшественик Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, но колата бе платена от строителна фирма, изграждала тръбопровода "Турски поток". За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България - служи изключително на руските геополитически интереси, тъй като прекарва газ встрани от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария. Мога да дам много такива примери. Нашата държавна газова фирма бе решила преди встъпването ми в длъжност да се откаже от сключването на договор с Азербайджан, който би диверсифицирал нашите доставки. Вместо това пак трябваше да се разчита на "Газпром", при това на много по-висока цена. Освен това идентифицирахме сътрудници на нашите тайни служби, получавали пари от Русия".

Пред "Велт ам зонтаг", цитиран от радио Дойче веле, Кирил Петков споделя и че за съжаление българското правосъдие продължава да не работи независимо.

"Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер (Бойко Борисов – б.р.), а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства."

Българският премиер допълва:

Нашата голяма задача е да продължим битката с антикорупцията

Това заяви премиерът Кирил Петров по време на изказване на конференция на Американската търговска камара. Изявлението явно беше лапсус...

"Не искаме да изчистим дома си заради Брюксел - самите ние искаме да живеем в чист дом. И не само ще изпълним изискванията на Брюксел, а дори ще ги надхвърлим. Но ако едновременно трябва да се борим срещу корупцията и срещу влиянието на Русия, имаме нужда от помощ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите приключиха: Мария Габриел отива с мандата при президента в 16:00 часа (СНИМКИ)

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика