Кирил Петков: Очаквам атаките срещу правителството да стават все по-тежки

1878
Кирил Петков: Очаквам атаките срещу правителството да стават все по-тежки
Снимка: БГНЕС

Ако имаме по един независим човек в институциите, който може да говори свободно, промяната ще е направила голяма стъпка напред. Ако имаме един свободен човек в КЗП, КРС, СЕМ, институциите и т.н, изведнъж се пуснат лампите и шансът да има малки тайни в цели институции спира да бъде факт. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“, предаде БГНЕС.

Още: Кирил Петков изрази притеснение относно сделката за "Булсатком"

Петков коментира и предложението на ПП-ДБ за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаност на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика. “Ако има синхронизация между парламент, политически сили, институции, съдебна власт с общ мотив, че трябва да пуснем лампите, където е тъмно, шансът е по-голям. Шансът с тази комисия е по-голям”, смята той.

Още: Петков: Регулаторите имат по-голяма власт дори и от правителството (ВИДЕО)

“Дали сме на нашите депутати всеки да мисли за свободни хора с различните квалификации, които са необходими за част от регулаторите и ВСС, така че да имаме по-голям набор от избор, когато правим нашето предложение от ПП-ДБ, за да сме сигурни, че тези хора представляват нашата идеология как България трябва да се промени”, обяви Петков.

Още: Кирил Петков: Колкото по-малко министри се сменят, толкова по-спокойно ще е обществото

Съпредседателят на ПП уточни, че с тяхната номинация за конституционен съдия са търсили свободен човек. Той коментира, че Борислав Белазелков е олицетворявал тяхната представа за свободен човек. Според Петков обаче техните избиратели не са останали доволни от избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия. “Оценихме, че донякъде се обиди нашият електорат. Разбираме, чухме ви, следващия път ще го имаме предвид”, коментира Петков.

Скандалът с имотите на Чаталджа

Според него скандалът с имотите на Чаталджа е бил много къс, защото е бил бързо опроверган. “Много е лесно да се сложи Чаталджа и гейт. Асен Василев беше излязъл от тази си компания през 2001 г., Даниел Лорер беше продал имота на пазарни цени и въпросът е защо го е купил на толкова ниска цена от бившата фирма на Асен. Може би, защото са били добри приятели. От моя гледна точка това беше частна сделка така преиначена, че да изглежда като голям корупционен скандал. Единственото, което даде тъмен оттенък е, че жената, която го е купила има общо с винетките - една от фирмите, която продава винетки”, коментира Петков и напомни, че именно те са внесли законопроект за промяна в печалбата на фирмите за винетки. “Ако някой е ощетил тази дама, това сме ние”, поясни той.

Още: Бащата на Кирил Петков продал имот 163 пъти по-скъпо, отколкото го е купил: Да, но не

Съпредседателят на ПП коментира и срещата си със Спас Русев. “Получих телефонно обаждане -“върнал съм се от Англия да се видим”, излязох от НС и отидох да се видим в най-публичния лоби хотел бар до НС, бях проследен от дамата от ПИК, която има фетиш да ме следи и накрая на цялото нещо се опитаха да ми вменят някаква отговорност за решението на КЗК”, каза той и подчерта, че са критикували решението с “истинска страст”. 

Още: ПП започва подготовка за евроизборите, ще преговаря с ДБ за обща листа (ВИДЕО)

Петков увери, че водят сериозна битка с инфлацията. “Започваме да работим в рамките на закона и пазарения механизъм да искаме кошницата на българския потребител да не поскъпва с тази скорост, т.е. да станем шампионите на ниска инфлация”, каза съпредседателят на ПП.

Още: Петков настоява за смяна на ръководството на ДАНС (ВИДЕО)

Според него всеки един българин трябва да следи кой е в регулаторите и в съдебната власт. По отношение на структурата на МС и евентуални промени след ротацията, той коментира така: ”В момента се случва нещо много важно геополитически - изтича договорът между Русия и Украйна за транзит, което означава, че Русия трябва да намери нови трасета. Това означава 50 милиарда, които стоят зад интереса на хората, които не биха искали това правителство да продължи. Очаквам атаките да станат все по-тежки и по-големи. Лично много харесвам Тодор Тагарев и мисля, че трябва да се обединим той да остане”, каза Петков и посочи, че няма да коментира имена, защото в момента се прави анализ на всяко министерство и изпълнение на програмата му. Според него Габриел трябва да заема само поста на премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика