Кирил Петков представи бюджета и обеща обвинения в "Булгаргаз"

7123
Кирил Петков представи бюджета и обеща обвинения в "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

Уволнението на досегашното управление на "Булгаргаз" е функция на факта, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни в голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират във високите цени на газа. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет.

"Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения", обеща премиерът и допълни:

"Трябва ясно да се каже част от техните решения – особено на база какъв процент от купуването на газ идва от "Газпром" и какъв процент идва от азерския газ са предупредили голяма част от скока на цените", добави Петков.

По думите му е бил избран "скъпият доставчик", вместо да се оптимизират възможностите на "евтиния доставчик", "особено когато имаме сега потвърждение, че доставката на азерски газ спокойно може да мине през "Неа Месемврия", което е другата връзка на България".

За уволнението на борда на директорите на "Булгаргаз" Петков заяви: "Не можех да чакаме нито ден. Ако някой си мисли, че може да взима грешни решения, това време свърши". В момента в директорския борд на "Булгаргаз" са направени временни назначения до провеждането на публични конкурси.

Бюджетът

Във встъпителното си изречение премиерът обяви бюджет 2022 г. за бюджет на растежа. "Този бюджет е бюджета на растежа. Инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5.8 от вътрешния продукт. Дефицитът изцяло финансира инвестициите", каза той.

"Тази година ще инвестираме много категорично. 8.2 млрд. в капиталови инвестиции. Ще инвестираме и в човешки потенциал. За първи път ще има безплатни детски градини от април. Ще инвестираме и в пенсии. През следващата година няма да има нито един пенсионер под прага на бедността", допълни той.

Той съобщи още, че възнагражденията на учителите ще станат 125 процента от средната работна заплата. Петков допълни, че всички мерки в подкрепа на бизнеса, като 60/40, остават поне в следващите шест месеца, запазват се и мерките за подпомагане заради високите цени на тока. "Вярвам, че този бюджет показва реалната политика на социалните партньори в реални измерения", допълни той.

 

Цените на тока

По темата за цените на електроенергията, Петков уточни, че фактурите за ток, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и януари месец. Те ще бъдат значително по-ниски.

Работна група изчислява и помощи на общините, училищата, болниците, детските градини. Обмислят се компенсации за висшите учебни заведения и студентските общежития.

Петков разпорежда проверка за уличното осветление в София (СНИМКИ И ВИДЕО)

Столична община е сключила договор с две фирми за поддържане на уличното светление на стойност 74 млн. След като стана ясно от общ...

Кабинетът е одобрил днес допълнителни разходи и по бюджета на Министерство на енергетиката 61 млн. лв. за подпомагане на ВиК дружествата заради скъпия ток. "Гарантираме, че всяко ВиК дружество ще получи компенсация и ще се стабилиза", заяви Петков.

Скандалът с осветлението

Премиерът посочи, че ДАНС вече се занимава със скандала с уличното осветление в София и откритите от "Спаси София" значителни различия в цените на една и съща лампа, купена по различни процедури.

"Докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Може да има и такива общини, но ще изискаме точните детайли точно за какви пари става дума, защото както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините, така че искаме да отделим политическия пиар, който са ни заливат от сутрин до вечер с реалните нужди и реалната нужда от помощ", заяви Кирил Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика