Кирил Петков: С президента ни разделя Украйна, не вярваме в мир, основан на завзети територии

3181
Кирил Петков: С президента ни разделя Украйна, не вярваме в мир, основан на завзети територии
Снимка: БГНЕС

Разделителната линия между управляващите и президента е позицията на България по отношение на войната в Украйна. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в "Панорама" по БНТ.

"Ние например не вярваме в мир, основан на това една държава да завзема териториите на друга и да си стои там. Извън тази тема аз виждам, че акад. Денков протяга ръка институционално, не иска да има конфронтация. Така и така външната политика се движи от Министерския съвет, но би било добре двете институции да работят заедно, а не в конфронтация", категоричен бе той.

Росен Желязков: Институциите трябва да гледат в една посока

"Този формат за управление, който някой го нарече сполучливо "некоалиция", можем да го наречем кооперация или както искате, е мнозинств...

Украйна настоява за война: Радев не го каза на Зеленски, а на Рожен (ВИДЕО)

Петков посочи, че въпреки трудностите в управлението, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са отстъпили от принципите си и заедно са постигнали няколко основополагащи успеха. "Например закона за разследването на главния прокурор. Това беше една реформа, за която ние мечтаехме да се случи. Заедно с това, мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната е основна задача, не просто защото са добри заглавия, а защото очакваме българският бизнес да стане по-конкурентен, виждаме по-голяма интеграция", каза той.

Попитан как протичат преговорите с Бойко Борисов, който бе арестуван по време на неговото управление, Кирил Петков обясни, че става чрез слагане на принципите напред. "Например говоренето кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон. Това, което не искахме да случи, е да влизаме в шести избори. Да, наистина са страсти, да не е лесно и за двете страни, но до този момент успяваме да постигнем ключови неща, за които сме мечтали", категоричен е съпредседателят на ПП.

Криел ли се е Радев за Украйна сред лидерите на НАТО? Денков с три доказателства

Даниел Лорер за изказването на Радев: Президентът търси сензация, не обединение

Президентът търси сензация, вместо да се стреми към обединение. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от &...

Петков е доволен, че правителството действа в синхрон. Той посочи, че бюджетът за 2023 г. не отстъпва от социалните политики, но същевременно отговаря на критериите за еврозоната. Следващата цел е да се направи закон, който да води до реално противодействие на корупцията. "В законите не слагаме имената напред, а начин и система за подбор, който да бъде максимално прозрачен и да гарантира конкуренцията. Има една конкуренция, която трябва да работи заедно и да даде възможност дебатите да доведат по-добър резултат", каза той.

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите, каза Кирил Петков. "Зеленски е символ на една борба за своя народ, за своята свобода, за територията на собствената си държава срещу един много по-силен враг и той успява. Убеден съм, че сме от правилната страна на историята", заяви Петков.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика