Кой колко пари и имущество има – за новите депутати още не е ясно, Борисов е пред Радев

33465
Кой колко пари и имущество има – за новите депутати още не е ясно, Борисов е пред Радев
Снимка: БГНЕС

Какво е имуществото на новите депутати и служебното правителство? Отговори на тези въпроси най-вероятно ще има след средата на месец ноември, 2021 година и то най-рано, става ясно от справка на сайта на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Комисията все още не е обявила декларациите на новите депутати, както и кой не е подал декларация в срок, защото 46-тото Народно събрание все още не е приключило съществуването си. От КПКОНПИ изрично уточняват, че има „голям брой” хора, които трябва да декларират имущество и пари съгласно Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Поради наличието на три парламента – 44, 45 и 46, в които има депутати, деклариращи ежегодно, финално и встъпително за съответните събрания, КПКОНПИ изчаква края на 46-тия парламент. Така засега не е обявено какво е имущественото състояние на прочули се вече и в политическия ни живот фигури и депутати във вече два парламента като Тошко Йорданов, Филип Станев, Радостин Василев, Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Татяна Дончева, Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева.

Владислав Горанов закупил офиси за над 750 000 лв.

Фирмата "Трилема Кансълтинг" ЕООД, която е еднолична собственост на бившия финансов министър Владислав Горанов, е закупила помещения за...

Интересно е дали Слави Трифонов ще подаде декларация по ЗПКОНПИ като председател на ИТН т.е. партия, която по закон има право на държавна субсидия, или декларация ще подаде някой от упълномощените му заместници. При БСП например е така - декларация, макар и не в срок, е подал Атанас Зафиров, а не Корнелия Нинова. А декларация, но не в срок, е подал и евродепутатът Радан Кънев, бивш председател на ДСБ.

Що се отнася до изпълнителната власт, последните засега декларации там са от третото управление на Бойко Борисов. Припомняме, че второто служебно правителство все още не е завършило мандата си, а се чака и трето.

Съгласно декларацията на Борисов, която отразява положението му през 2020 година, той е спестил от заплата 184 059 лева. За сравнение, в декларацията, подадена през 2020 година и отразяваща 2019 година, спестяванията на експремиера са в размер на 116 670 лева. Освен това, Борисов има две банкови сметки – едната е от 191 025 лева, а другата – 5188. Тук интересното е, че лидерът на ГЕРБ е писал като произход на въпросните над 191 000 лева „обезщетения от заплати, отпуск от минали години”, а за втората сметка обяснението е „изплатени болнични и неизползван отпуск от минали години”. За сравнение с предишната декларация, тогава първата сметка е била 190 884 лева т.е. съвсем леко увеличение, а втората – 5332 лева, т.е. тук има намаление. Иначе Борисов не декларира никакво ново имущество – нито движимо, нито недвижимо.

По отношение на имуществото, същото е положението и с президента Румен Радев. Но по отношение на паричните средства, той е чувствително по-зле от Борисов. Радев има 5000 лева като налични парични средства, още 2000 лева от спестявания декларира за съпругата си Десислава. В предишната декларация, личните пари „за харчене” на президента бяха 6000 лева. В банката държи 70 200 лева, които са от заплата – преди година сметката беше в размер на 49 500 лева.

Колко е богат Тодор Кантарджиев - декларирал е няколко влога в лева и евро, но изглежда има грешка

Няколко влога в евро и две левови сметки правят впечатление на първо четене в годишната имуществена декларация на проф. д-р Тодор Канта...

Що се отнася до главния прокурор Иван Гешев, в регистъра на КПКОНПИ за 2021 година Actualno.com не откри негова декларация. През 2020 година (т.е. състоянието му през 2019 година) той декларира 2 лични банкови сметки – от 12 717 лв. и 1613 лв., а като налични пари посочи сумата от 15 000 лв., както и кредитна карта за 8000 лв. плюс 21 000 лв., вложени в инвестиционни и пенсионни фондове.

По отношение на съдебната власт, интересна е декларацията на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев. На свое име той има общо 4 банкови сметки, 2 от които са в левове – 140 193 и 101 509, като втората е била в размер на 88 494 лв. при предишната декларация, една в долари – 4940, и една в евро – 11 085. Декларация на председателя на ВКС Лозан Панов Actualno.com не успя да открие.

Що се отнася до самата Антикорупционна комисия, нейният ръководител и бивш главен прокурор Сотир Цацаров има банкова сметка в размер на 479 748 лева, както и една в размер на 25 499 евро. В предишната декларация левовата му сметка е 410 980 лева, а евровата – 27 758 евро. Наличните му парични средства т.е. парите, които не са в банка, са 6500 лева, с 2000 лева повече, отколкото при предишната декларация. Има и кредитна карта за 30 000 лева, както е декларирал и в предишната декларация.

Още: Пеевски обеднява, но пак има десетки милиони, Борисов и Радев са далеч назад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика