Кой купува "златни паспорти" и защо е важно да се премахнат?

12588
Кой купува "златни паспорти" и защо е важно да се премахнат?
Снимка: БГНЕС

39 руснаци и 20 "инвеститори" от Близкия изток са основната част от получилите от прословутите "златни паспорти", сочи разследване на Mediapool.bg. Но те далеч не са всички - общо 103-ма са облагодетелствани да се движат свободно в ЕС с наш паспорт. На седем от тях той е отнет заради установени от службите драстични нарушения. Най-честото от тях е купуване на държавни ценни книжа за поне 1 млн. лв., след което те бързо са били продавани - преди падежа им. Тоест, те не са направили никакви реални инвестиции.

Вчера правителството одобри промени в Закона за българското гражданство. С тях се предвижда да отпадне получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции.

Правителството внася законопроект за край на златните паспорти

Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне. Това ще стане с из...

Отмяната на "златните" паспорти се смята за едно от главните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. 

България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати тази практика. Ние сме е една от трите държави членки на ЕС, които продават гражданство - Малта и Кипър са другите две.

Към днешна дата 40% от 96-те притежатели на "златен паспорт" са руснаци, а от 20-те, дошли от Близкия изток, има четирима ливанци, четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, инвеститор от Йемен, един саудитец и двама сирийци, сочи разследването. Осем са китайските инвеститори, трима са индийци, двама са пакистанци и един е от Виетнам. В списъка се нареждат хора от Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република, четирима американци, един израелец и един турчин.

Още през 2018 разследване на "Биволъ" разкри, че част от обещаните от чужденци инвестиции, които са получили български паспорти, на практика не са реализирани. Справки в Търговския и Имотния регистър показват, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, но така и не са развили крупен бизнес, каквито са били прокламираните им намерения.

Внасяне на пари в българска банка е позволило на шестима чужденци да придобият българско гражданство.
В последните дни на 2021 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски бе сред вносителите на законопроект, с който се премахва възможността за даване на "златни паспорти. Но малко след това Надежда Йорданова обяви, че 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции се разследват от ДАНС  по сигнал на Министерството на правосъдието.

МП предлага завишен контрол при получаване на българско гражданство срещу инвестиции

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № 1 от 1999 г. за прил...

Министър Йорданова посочи, че ДПС са закъснели с реакцията си, защото  още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

През юни 2021 г. Пеевски, Васил Божков и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков станаха първите българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски" заради "значима корупция". По отношение на Пеевски и Желязков имаше твърдения от американското за корупция при раздаването на български паспорти. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика