Комисията КТБ вероятно ще предложи промени в Закона за БНБ, за да бъде освободен Искров

8412
Комисията КТБ вероятно ще предложи промени в Закона за БНБ, за да бъде освободен Искров
Снимка: БГНЕС

Вероятно ще се направят законови промени, така че управителят на БНБ Иван Искров да бъде освободен от поста си предсрочно. Това заяви пред Дарик радио председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Той уточни, че мандатът на Искров изтича в началото на есента, но комисията, която разследва отговорността на институциите за случилото се с КТБ, ще излезе с предложение за промяна на Закона за Българската народна банка. Кирилов потвърди също така, че заедно с местните избори наесен, ще се проведе и референдум за изборните правила.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглави комисията за проверка на действията на органите, които са били длъжни да осъществят контрол и надзор по отношение на случая КТБ, наскоро е заявила, че при всички положения и най-вероятно ще се стигне до промени в Закона за БНБ, така че да може да се активира и отговорността на гуверньора, респективно на Управителния съвет на надзорния орган, когато те по един или друг начин не са изпълнили задълженията си, каза Кирилов.

Срокът на работа на комисията за КТБ е до края на април, напомни Кирилов. Тогава те ще излязат със своите предложения. Мандатът на Иван Искров начело на БНБ изтича в края на лятото - началото на есента и уговорката, че няма да бъде много точен, Кирилов каза, че по настоящия закон поне месец-два по-рано би следвало да започне процедурата за избор на негов наследник, каза той.

Понастоящем парламентът се занимава и с процедура по избор на подуправител на БНБ, за да се реши казусът с отсъстващия подуправител на централната банка с ресор "Банков надзор". Процедурата стартира преди повече от месец, но има известно забавяне с оглед липсата на консенсус по предлагането на кандидатури, напомни Кирилов.

Референдум за изборните правила заедно с местния вот наесен ще има. Въпросите ще бъдат тези, коментирани в 42-рото Народно събрание, но то не ги е допуснало - задължителното гласуване, мажоритарният вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика