Константин Пенчев е готов да модерира среща между Орешарски и студентите

21514
Константин Пенчев е готов да модерира среща между Орешарски и студентите
Снимка: БГНЕС

Не виждам проблем и съм съгласен да стана модератор на евентуална среща между премиера Пламен Орешарски и протестиращите студенти. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Вчера, 27 октомври, министър-председателят Пламен Орешарски изрази готовност за среща със студентите, които окупираха Софийския университет. Те обаче поискаха тази среща да не е при затворени врати, а да бъде в Ректората, да се излъчи на живо по БНТ и модератор да бъде омбудсманът.

Омбудсманът твърдо против орязването на бюджета му

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев се противопостави на решението на министър-председателят Пламен Орешарски бюджетът на инст...

По отношение на окупацията на Софийския университет, протестите и контрапротестите, Пенчев счита, че се въртим в една и съща схема. 

„Когато някой протестира, при всички положения този протест създава неудобства за други хора”, подчерта той. 

По думите му от февруари ни се втълпява, че българският народ е тълпа от безделнци, а в същото време искаме да има гражданско общество. След това обаче, когато има протест, който е белег на гражданско общество, казваме, че хората на протестите са купени. Според омбудсмана с протестите сме свидетели именно на формиране на гражданско общество.

Във връзка с орязването на бюджета на омбудсмана за следващата година Пенчев припомни, че той беше увеличен миналата година с 300 000 лева заради нова функция, която налага обиколка на затвори и бежански лагери. "Реагирах остро на орязването. Миналата година имаше рекорден брой жалби, а тази година са двойно повече", каза той. 

Студентите са изостанали от съвремието, каза Янаки Стоилов

Хубавото е, че студентите проявяват позиция, защото моите впечатления са, че те по-рядко се интерсуват от обществено-социална дейност. ...

Орязването на бюджета е заради критичността ми към управляващите, твърди Константин Пенчев. 

Във връзка с подаваните от граждани жалби, Пенчев обясни, че се засилват сигналите за парното. Пенчев припомни, че хората могат да подават жалби и по имейл, по пощата, както и в приемната на омбудсмана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика