Корнелия Нинова: Борисов сляпо следваше Меркел за бежанците

2617
Корнелия Нинова: Борисов сляпо следваше Меркел за бежанците
Снимка: БГНЕС

Днес поставяме на вашето внимание най-горещата тема в Европа в момента, която ще има последици, и то дългосрочни, и за България. Както вече знаете, Европа отново е пред миграционна криза. Европа се раздира от противоречия. Европейските лидери са на коренно различни мнения. В тази ситуация, на 28.06.2018 г. предстои среща на върха, която ще се проведе в следната бурна и тежка за всички ни ситуация. Това се казва в декларация от името на ПГ на „БСП за България“, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде рБГНЕС.

"Първо Италия и Малта на 11.06.2018г. забраниха на хуманитарен плавателен съд с 600 мигранти да се доближи до техните брегове. Второ, австрийският канцлер Курц обяви създаване на „Ос на желаещите“ за борба с нелегалната миграция, за която се разбраха вътрешните министри на Австрия, Германия и Дания. Трето- това породи остро противоречие и противопоставяне в Германия между вътрешния министър Зеехофер и канцлера Меркел и доведе до политическа криза в германското правителство.

Нинова предлага НС да няма лятна ваканция

До края на юли правителството да внесе промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не б...

Вътрешния министър Зеехофер заяви: „Не мога да работя повече с тази жена“. „Тази жена“ е г-жа Меркел. Той поставя ултиматум от 2 седмици да реши въпроса или ще нареди затваряне на границите и връщане на мигрантите. В безизходица от тези обстоятелства, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер свиква тази неделя неформална среща за даването на убежище на заинтересованите страни и България е една от тях.

Тук дойде нова изненада от вчера. Вишеградската четворка заявиха, че ще бойкотират срещата на г-н Юнкер в неделя и я обявиха за неприемлива. Г-н Орбан обяви тази среща за, цитирам: „против нормалните обичаи в ЕС“. Президентът Тръмп оцени ситуацията така: „В цяла Европа направиха голяма грешка, приемайки милиони хора, които са променили толкова силно и рязко културата й. Не искам това, което се случва с миграцията в Европа, да се случи и у нас“. 

В тази сложна ситуация, идва въпросът, какви са възможностите за решение и как ще запазим националния интерес на България. Засега публично е оповестено едно възможно решение, то идва от Германия - да се подпишат двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това ЕС-Турция, а то е – пари срещу приемане на мигранти. Г-жа Меркел даже каза: „Може да предложим на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигранти“.

Ето това е въпросът на въпросите, уважаеми колеги и българи: С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на МС? Уважаеми коалиционни партньори, вас някой пита ли ви, каква е позицията на вашата коалиция и с какво послание изпращате г-н Борисов там? Уважаеми депутати, десетина на брой от ГЕРБ, вас някой пита ли ви, вашето правителство пита ли ви? А онези 1 млн. българи, които гласуваха за вас, питахте ли ги? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща за България и българския национален интерес? Ще послуша ли г-н Борисов канцлера Меркел за пореден път и ще постави ли България пред ситуация да приеме мигранти, минали за пръв път през нашите граници, по официална информация на Агенцията за бежанци, 50 хиляди", запита Нинова.

 Вярна ли е информацията, питаме. И ако не е- да дойде някой да я опровергае, че на срещата на върха в София лидерите на страните-членки са обсъждали възможностите за откриване на бежански лагери в държавите от Балканските региони. Това го пишат във френския вестник „Льо Монд“ и източниците твърдят следното- идеята била предложена от Дания и Австрия, датският премиер заявил, че е в контакт с други европейски лидери и е оптимист за проекта.

Нинова поздрави президента Радев за рождения му ден със снимка от горска разходка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави президента Румен Радев за рождения му ден със снимка във Facebook и пожелание. На фотоса Нинова...

Това се е случило на срещата на върха в София на 17.05.2018г. между 28 страни-членки и 5 държави от Западните Балкани. Вярно ли е това, господа управляващи? Искаме ние и българският народ да знаем- имало ли е такъв разговор и Има ли опасност Балканите да се превърнат в бежански лагер, защото ние от тази среща видяхме само разходката по „Моста на влюбените“ и нищо друго? 

Вчера г-н Борисов направи две интересни и малко странни изказвания. Първо: „Защо БСП казват, че сме вредни, като аз се разбрах с Ердоган и спрях мигрантите“. Трябва да отдадем заслуженото и на самочувствието, и на усилията на г-н Борисов. Добре че е скромен, както той казва, и не се хвали с успехите си, но нека и да припомним, че това споразумение не го сключи България и г-н Борисов. През 2016 г. ЕС и Турция сключиха споразумение -Турия да задържа мигрантите, а Европа да й плати 6 млрд. евро", подчерта Нинова.

Но вчера имаше едно друго, подгряващо изказване от г-н Борисов: „На БСП им спират всички фондове“, което е лъжа, но защо му е след 10 години да повтаря едно и също- „а на нас ни ги пускат и сега ще получим 8% повече пари от предходния програмен период“.

Въпрос, колеги управляващи: по коя програма са тези 8% повече и имат ли нещо общо с темата миграция, мигранти и интеграция на мигранти. Въпроси и тъй като г-н Борисов не уважава българския парламент, те остават без отговори. Защото в България, уважаеми български граждани, нещата стоят така: правителството на Борисов прие национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015г. - 2020 г. - официален документ.

Той започва така: Увод: В основата на настоящия документ стои разбирането на феномена миграция като източник на работна сила, необходима за националната ни икономика. Цел на стратегията е превръщане на миграцията и мобилността в позитивни фактори за развитие в икономическия и демографски план за България. Има много мерки. Лицата имат право на здравно осигуряване, достъп до социални услуги, образование и жилище, но не в лагери, уважаеми българи. Имат го по следния начин: След приключване на участието в националната програма, получилите закрила могат да се установят, където пожелаят в страната.

БСП подкрепя проектите за модернизация на армията

БСП дава политическа подкрепа за двата проекта за модернизация на въоръжените сили. Това са решили на днешното си заседание на Национал...

Призовавам ви да мислим непартийно, а държавнически в този случай. Вече всички големи лидери на континента признават, че Европа сгреши като отвори вратите, не само за бежанците от войната в Сирия, а за икономически бежанци, такива по повод екологични проблеми и т.н. Всички казват сгрешихме, трябва тази грешка да се поправи.

В основата на тази политика стоеше г-жа Меркел, и днес тя е подложена на огромен натиск и критика от колегите си. Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Ние искаме Европа единна и здрава, съюз между силни държави.

Правителството на Бойко Борисов досега сляпо следваше политиката на Меркел, срещу което получавахте подкрепя от нея и го представяхте като проевропейско поведение. . И сега ли, уважаеми, ще я следвате сляпо или ще намерите сили да се противопоставите, да защитите националния интерес на България, народа си и сигурността ни. Ние не знаем и никой няма представа какво ще се случи на срещата на върха, каква позиция ще изрази нашият премиер.

Ако се съгласи на споразумение- пари срещу изпращане от Европа обратно в България на мигранти, ние ще се противопоставим категорично. Ние сме се противопоставяли дори на партиите от нашето политическо семейство и сме понасяли много негативи и много удари, но сме спокойни, че сме защитили България и националния си интерес, защото алтернатива има. Борисов не желае да информира парламента и българите- каква позиция ще заеме. Ние ще направим обратното.

Информираме Народното събрание и българските граждани - нашите сънародници, а след това, с писма и разговори, които ще проведем, нашата позиция ще бъде представена пред: лидерите на партиите от Вишеградската четворка, с които подписахме обща декларация за обмяна на позиции и излизане на общи такива, на г-н Ципрас, който участваше във всички форуми на ПЕС, на г-н Педро Санчес- новия министър-председател на Испания, г-н Коща министър-председател на Португалия, еврокомисари и лидери от нашето политическо семейство.

БСП ще реди листата за евродепутати наесен

От наесен нататък. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос кога смятат в партията да подхванат работата по листата за ...

Сигурно ще кажете- защо опозицията прави това, никога не е било. Защото става въпрос за България, за българския национален интерес и за спасяването на Европа. Винаги сме имали ясна позиция, още от 2013 г. и до ден днешен, и тя ще бъде изразена пред народа ни и пред европейските лидери. Първо- вие казвате, че трябва да осигурим работна ръка чрез бежанци. Всички в годините на прехода направихме грешки, с които изгонихме наши сънародници навън. Ние казваме- да не ги заменяме с бежанци, да направим всичко възможно да ги върнем обратно. Пак заради грешки на всички се топим и сме в демографска катастрофа.

Вие казвате, ще поканим бежанци да ни решат демографските проблеми и да ни правят деца. Ние казваме- дайте да предприемем мерки за българските семейства, българските млади хора, за да раждат и отглеждат децата си в България. Имаме решение още от 2013 г. на нашия Национален съвет по тази тема, както и изразена позиция в европарламента от същата година.

Най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер, своеобразна буферна зона между зоните на конфликт и Шенгенската зона. България трябва да защити своите национални интереси в общата политика за справяне с бежанската криза, а те са: вместо пари за интеграция, пари за връщането на нелегалните мигранти от където са дошли. Нека се отнесем сериозно, като българи,а не като партийци, защото ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, българските деца, нашите изконни ценности и за България", се казва още в декларацията на БСП. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика