Корнелия Нинова: ГЕРБ, ДПС и ОП бранят със зъби и нокти статуквото

3548
Корнелия Нинова: ГЕРБ, ДПС и ОП бранят със зъби и нокти статуквото
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" бранят със зъби и нокти статуквото. На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не стигнахме до съгласие - впечатлението ми е, че статуквото се бореше с всички сили, за да няма промяна. Демонстрираха доста арогантно поведение и неразбиране, че имаме тежки проблеми с корупцията, със социалната политика, с бедността. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Нинова посочи, че са се очертали две линии на поведение - управляващите са твърдели, че няма нужда от промени в законодателството и че проблемът с апартаментите е решен. Другата линия, по думите ѝ, е предложението на президента за декларация с конкретни промени и нейното предложение с три конкретни промени. „В крайна сметка не постигнахме съгласие”, констатира Нинова.

Марешки смята, че Нинова използва президента като говорител на БСП

БСП използва президентството като пиар фирма, а президента – като говорител на Корнелия Нинова. Това каза в предаването „Ли...

„Мисля, че мерките, които внесе президентът, и тези, които аз внесох, от името на БСП, съвпадат с мисленето на хората”, коментира тя. Председателят на БСП цитира декларацията, в която се казва, че корупцията е епидемичен проблем по високите етажи на властта, включитено и в институциите, които трябва да се борят срещу нея - нещо повече, изобличаването на корупцията е оставено на медиите и гражданите, а държавата бездейства. По думите ѝ срещу този текст се е обявил Борисов. „Това само БСП ли го твърди, или хората го виждат?”, попита риторично Нинова.

„Премиерът се позова на оставките и каза, че проблемът е решен. Човекът със знаковата оставка, Цветанов, обяви публично, че няма кой да го накаже, че някой ден ще му се извиняват, сега ще завежда дела. Това чувство за вина ли е или поемане на отговорност? Това е арогантност, безнаказаност и наглост”, категорична бе Корнелия Нинова. "В един и същи ден в болницата в Ямбол даваха кадри как няма асансьори, близките на болните ги качват три етажа нагоре, а на Цветанов личният му асансьор го качва в хола му от първия етаж”, заяви Корнелия Нинова. „Има кой да ги накаже, защото на 26 май има избори”, категорична беше тя.

По повод искането на БСП за промяна в правомощията на главния прокурор, лидерът на левицата коментира: „Има няколко прокурорски акта, които не подлежат на съдебен контрол – например- отказ да се образува производство. Това е безконтролно решение на прокуратурата и може да се злоупотребява с него конюктурно. Ние предлагаме да се промени законът, така че съдът да може да контролира и тези актове”.

„Как може Цветанов да избира Пламен Георгиев, а Пламен Георгиев да проверява Цветанов?", попита още Нинова. „Въпросът е принципен. Утре ще управляваме ние – не е добре да си избираме хората, които ще ни проверяват”, изрази мнение тя. Нинова припомни, че от БСП са предложили цял закон по този въпрос- да има взаимен контрол на властите. Председателят да се избира от президента, а заместниците – от парламента, за да може, по думите й, двете власти да упражняват взаимен контрол и възпиране, както е записано в Конституцията.

Корнелия Нинова предлага да се направи нов антикорупционен закон

Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя, че трябва да се вземат конкретни ме...

„Защо не говорим за европейска прокуратура и г-жа Кьовеши?”, попита Корнелия Нинова. Тя обясни, че на заседанието на КСНС е поставила въпроса как ще се избират европейските прокурори в България, но не е получила отговор. „Искам да говорим за младежка гаранция, минимална европейска заплата, минимална европейска пенсия”, заключи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика