Корнелия Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни икономически и социални мерки

1610
Корнелия Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни икономически и социални мерки
Снимка: Фейсбук профил на Корнелия Нинова

От няколко години лидерът на БСП Корнелия Нинова изведе като приоритет в своята работа борбата с неравенствата. На срещи с световноизвестният нобелист по икономика Джоузеф Стиглиц двамата обсъждат най-подходящите мерки, които могат да бъдат въведени в България, за да се затвори ножицата между бедни и богати и да има устойчиво икономическо развитие.

На една от първите им срещи Нинова му дава програмата на партията, която е преведена специално на английски, за да може той да й даде своите бележки. Част от препоръките му по време на разговорите им са залегнали в днешните конкретни решения, които тя предлага по отношение на тази ключова за всяка развита икономика политика.

Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни

В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни -заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината...

„Знаем кои са най-наболелите проблеми на българското общество и знаем как да ги решим. Имаме готовност и можем да ги решим. Ние казваме – единият от най-големите проблеми е бедността и неравенствата.

Имаме доказателство само от миналата седмица от доклада на БНБ – по един милионер всеки ден в последните три месеца и в същото време – намалели 483 хил. депозити до хиляда лева в банките. Това означава, че хората с най-малки депозити са си ги изтеглили, защото не могат да оцелеят в кризата, а милионерите са се увеличили.

Това означава увеличаващо се неравенство. Това не е партиен проблем, а държавнически и проблем на националната сигурност. Имаме предложения да го решим. Идентифицирахме групите на най-засегнатите – млади семейства с деца и възрастни хора.

За младите семейства предлагаме семейно подоходно облагане с намаляване на данъците за родители с деца, които работят и се осигуряват. За възрастните – преизчисляване на всички пенсии. Това означава увеличаване на всички пенсии трайно с 20-30%, а не предизборно с по 50 лв.

Най-сетне: България има силна опозиция

Въпреки че политическата интрига винаги се върти около това кой ще бъде на власт, има сериозен риск да изпуснем голямата новина. Тя не ...

Предлагаме прогресивно подоходно облагане за физическите лица без промяна в корпоративния данък. Това е справедливо и се прилага в цял свят. През данъчната политика могат да се смекчават неравенствата“, обясни Нинова вижданията си по БНТ.

Джоузеф Стиглиц e икономист, автор и професор в Колумбийския университет. Носител е на нобелова награда за 2001. Бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка. Най-известният съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и „фундаменталистите на свободния пазар“. На български има няколко издадени книги. Най-известната от които е „Цената на неравенството – как днешното разделено общество застраша бъдещето ни“, подарена лично на Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика