Кристалина Георгиева: Дълговото бреме е на исторически високи нива

3180
Кристалина Георгиева: Дълговото бреме е на исторически високи нива
Снимка: БГНЕС

"Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове." Това казва в първото си изявление новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, което беше разпространено от пресслужбата на Фонда.

Тя е изправена пред редица предизвикателства – задаващата се нова рецесия на световната икономика, търговската война между САЩ и Китай, намаляването на глобалните неравенства, борбата с климатичните промени.

Кристалина Георгиева: любимката на Запада, която може да оглави МВФ

Европа предложи българката Кристалина Георгиева да наследи Кристин Лагард като ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). Макар и...

"Не бива да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени", отбелязва тя в изявлението си.

Българската стана първата жена шеф на МВФ от страна с развиваща се икономика. Постът не означава, че страната ни ще има неограничен достъп до външно финансиране, а носи престиж за България и дипломатически лостове за влияние. Кристалина Георгиева ще бъде 12-ият управляващ директор на МВФ от създаването на организацията след Втората световна война.

Българката благодари на членовете на МВФ от цял свят и на Изпълнителния съвет за подкрепата на кандидатурата ѝ и оказаното доверие. Кристалина Георгиева ще встъпи официално в длъжност от 1 октомври.

"За мен е чест, че бях избранa за изпълнителен директор на МВФ. Очаквам с нетърпение да се присъединя към ангажирания персонал на МВФ в обслужването на нашите 189 държави-членки. Заедно ще работим за изграждането на по-силни икономики и подобряването на живота на хората навсякъде", написа Георгиева в Twitter.

В крайна сметка - Кристалина Георгиева стана кандидатът на ЕС за управител на МВФ

След като при първия опит бившият български еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева не успя да стан...

МВФ е международната организация, която се грижи за управлението на световната финансова система, като наблюдава валутните курсове, платежните баланси, предлага техническо и финансово сътрудничество на своите членове и търси рисковете в глобалната икономика.

Организацията е създадена през 1944 г. в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, целяща да реорганизира международните парични потоци. В началото в МВФ членуват само 44 държави, докато днес членовете ѝ наброяват 189 страни. Седалището на организацията е във Вашингтон.

"МВФ действа като един вид глобален пазач. Организацията следи не само икономическата и финансовата политика на своите 189 членове, но и цялостната международна икономика", пише Ева Кавано в анализ за онлайн изданието на RTE.

Георгиева подчерта ключовото значение на МВФ за стабилността на световната икономика. "Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж", написа тя.

Управляващият директор на МВФ може да използва влиянието си пред отделните държави и организации - като Световната банка и Организацията за икономическо и социално развитие, за да подчертае източниците на риск, да обяснява и предупреждава за глобални предизвикателства и възможните изходи от проблемни ситуации. Практиката до момента показва, че мнението на директора на МВФ се взима предвид при решаването на почти всички международни икономически или социални тежки въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика