Кризата с африканската чума отприщи лавина от позиции на по-малките партии

5071
Кризата с африканската чума отприщи лавина от позиции на по-малките партии
Снимка: БГНЕС

Вълненията около мярката по избиване на селскостопански животни заради зараза с африканска чума стигнаха нови висоти. Фокус на внимание продължава да е ямболското село Шарково, където много животни бяха евтанизирани, без обаче да са болни - заради приета преди време процедура.

Във връзка с това, от политическа партия "Възраждане" официално съобщиха, че днес (15 юли), в 5:30 часа, преди да потегли за Шарково е арестуван и координаторът за Бургас Владимир Павлов. Според "Възраждане" арестът е бил направен, без полицаите да се легитимират. След това Павлов е бил пуснат, но след като му изтриват всички снимки и клипове в телефона от вчерашния протест в Шарково. Впоследствие координаторът отново е арестуван при влизането си в селото. Към момента все още нямаме връзка с него.

Нелегално вкарване на животни през граница докарало чумата по овце и кози

Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в па...

Партията се оплаква и от това, че на техен координатор в Пловдив - Ангел Георгиев, МВР са отнели личните документи. Георгиев е събирал подписи за референдум против приемане на еврото, на незаявено предварително място.

От ВМРО пък съобщиха, че евродепутатът Ангел Джамбазки и колегата му народен представител Александър Сиди ще посетят както Шарково, така и Болярово. Партията, която е част от управляващата коалиция, напомня, че pо правилата на ES единственото решение в такива ситуации е хуманно умъртвяване на животните с цел превенция от разпространение на епидемията.

Не такава обаче е позицията на СДС. От там директно поискаха оставката на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев. Изброени са няколко причини, сред които: липса на предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област; въвеждане чак на третия ден на пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага; нерегламентирана търговия с животни.

СДС пита Илиев и как се стигна до сегашния случай - заради нелегален внос, заради пробив през "непреодолимото възпрепятстващо съоръжение" на границата с Турция или заради огнище, което БАБХ е пропуснала?

Скандал между земеделския министър и животновъди, със закани да се пали вълна

Оставка на зам.-земеделския министър Цветан Димитров – това поискаха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Причината &...

От Асоциацията на българските села също искат да знаят откъде е дошла болестта и действително ли става въпрос за зараза от Турция, тъй като имат информация, че в южните ни съседи няма предупреждение за африканска чума.

Дотук заради африканската чума са избити над 3000 животни. От МВР отрекоха, че е упражнявано насилие над протестиращи стопани, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че имало "дърпани и влачени хора" в Шарково и Болярово. Ето какво още каза тя: "Поисках официално документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г. Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до Прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината".

Междувременно, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. "Христо Ботев" в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика