X
 
 

Кризата с бежанците – Европа е икономически гигант и политическо джудже

5565 9
photo of Кризата с бежанците – Европа е икономически гигант и политическо джудже
Снимка: БГНЕС
Европа е икономически гигант, политическо джудже и военен червей. Това каза евродепутатът Светослав Малинов, който цитира думите на белгийския външен министър Марк Ейскенс от 1991 година, за да коментира мястото на Европа в решаването на проблема с бежанците, насочили се към Стария континент.

Организираната от Малинов конференция на тема „Кризата с бежанците: новите европейски политики“ предизвика голям интерес от страна на публиката, като на събитието присъстваха представители на неправителствени организации, юристи, медии и хора от бизнеса и академичните среди. По време на конференцията бяха представени данните на „Алфа Рисърч“, според които страховете на българите спрямо бежанците нарастват, както и тези на Държавната агенция за бежанците, които показват, че се увеличава броят на подадените молби за закрила. Също така се очертаха няколко фокуса, сред които мерките, които се предприемат на общ европейско ниво, както и казусът със засилването на охраната по външните граници на ЕС.

Нов случай на удавили се бежанци край гръцки остров

Официално лице потвърди пред АП, че 17 сирийски бежанци са се удавили, след като лодката им потънала край турските брегове на път за гр...

Европа - политическо джудже?

„Ако се вгледаме в тази фраза, може да се запитаме как нещо икономически толкова силно, може да бъде толкова слабо политически; не ми се говори за военния елемент“, посочи Светослав Малинов. Той допълни, че спрямо 14 години по-рано Европа е още по-силна икономически, но е избрала да не бъде сила на политическата сцена. „Избрали сме да бъдем политически слаби и да прехвърляме отговорността на пасивен американски президент и активен руски президент или обратното“, каза Малинов, който е доцент по история на политическите идеи. Говорейки с ирония в гласа, той заяви, че съжалява, че като евродепутат, член на Европейския парламент, ще чака да разбере как ще се разберат лидерите на „военните гиганти“ САЩ и Русия – Барак Обама и Владимир Путин, по отношение на кризата в Сирия. По време на конференцията мнение изказа и политологът Петър Чолаков, според който би било много трудно да се постигне политическо единство между европейските страни.

Мерки на Европа и миграцията към Стария континент

„Убеден съм, че до 6 месеца темата с бежанците ще бъде основен проблем и основно притеснение за всички европейски държави. За първи път ще има единство в Европа относно общ страх и общи надежди“, посочи Светослав Малинов. Той прогнозира, че това ще е проблем, който няма да бъде решен лесно и ще се превърне в „проблема на Европа“. Евродепутатът обаче подчерта, че не иска да звучи апокалиптично, а просто представя реална оценка. Според Светослав Малинов решаването на конфликтите в региона на Близкия изток няма да сложи край на проблема с бежанците, а Старият континент ще продължи да бъде притегателна сила за мигранти.

ООН: Всеки ден в Европа влизат по 8000 бежанци

8000 бежанци и мигранти стъпват всеки ден в Европа, като само 5000 влизат през Гърция. Това сочат данни на ООН, които съобщи регионални...

Подобно мнение относно миграционния процес изказа и Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация за миграция за България. По думите му миграцията е естествен процес поради демографски, политически и други причини. Според него обаче Европа не трябва да гради стени, а цифрата на бежанците, идващи към континента, е много по-малка от тези, които са в страни като Турция и Ливан. Той обърна внимание на нуждата от програми за доброволно връщане и подчерта, че много бежанци биха искали да се върнат по родните си места. Признавайки, че миграционните процеси през Европа са сериозни, Стаменков отбеляза, че политиките за спад на нередовната миграция и увеличаване на редовната, нямат голям успех, а това води до увеличаване на търсенето на услугите на трафикантите на хора.

От своя страна Светослав Малинов обаче изтъкна, че в момента в Европа се говори много по-конкретно и твърдо по отношение на справяне с бежанската криза. „Никой няма илюзията, че квотите ще решат проблема или че са дългосрочно решение“, каза той, като подчерта, че са предприети поредица от мерки, които освен всичко останало ще променят и правната рамка за справяне с бежанския въпрос. Те включват засилване на сигурността по външните граници, регистрация на хората, които преминават и справяне с трафикантите, за което, по думите на Малинов, има най-голям консенсус сред европейските държави. Европейската комисия предложи също изготвянето на списък от сигурни държави, от които не може да се претендира за бежански статут. По време на изказването си Малинов зае твърда позиция относно нуждата от охрана на българо-турската граница и подчерта разликата между бежанци и икономически мигранти.

Според евродепутата решенията, които се предприемат на европейско ниво за справяне с бежанската криза, са добри за страната ни. Той също така изтъкна, че България е добър, без да е идеалният, пример със защитата на границата и като цяло отношението към ситуацията, а страната ни е взела изпреварващи мерки. За разлика от Стаменков обаче, Малинов заяви, че оградата е технически начин за борба с каналджийството и би искал да няма ограда на българо-турската граница, но "се налага".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври/ Обобщено/ 4 Октомври/ Обобщено/ преди 3 години Профил на трол?
  Нищо лично / Актуално/ и Редакторке Бързилска. НО , НЕЩАТА СТОЯТ ТАКА. Понеже знам защо давате трибуна и ИЗОБЩО НЕ НАМИРАМ ЗА НУЖНО ДА ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е БИЛО. ПРЕЗИРАМ ВИ ТЪЙ КАКТО ПРЕЗИРАМ / 10 11 1989/.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври / продължение от 2.3 3 Октомври / продължение от 2.3 преди 3 години Профил на трол?
  Ето , ВЕДНАГА СЕ ЗАБЕЛЯЗВА КОЛКО УГОДНИЧЕСКИ СЕ ПРЕДСТАВЯ Малинов./ В СЛУЧЕЯ/ АКО ПУСНЕТЕ Нова тв , ТАМ ЩЕ БЪДЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА А. ЦОЛОВА И В. НИКОЛАЕВ / ЛИЧНО/. И ТАКА..... ЕЛЕМЕНТАРНО Е. МИСЛЕЙКИ , НО И ДЕЙСТВАЙКИ ПО НАЧИНЪТ Октомври / МАСОВО/ И ВЗЕЛИ НЕЩАТА ПОНЕ СТАНАЛИ ПО СЛОЖНИ ЗА ДУШМАНИТЕ. НЕ Малинов , ВИ ГО ПРЕДСТАВЯ ТОВА , А БЪРЗИЛСКА / ЛИЧНО/ ПРЕДСТАВЯ МАЛИНОВ ПО УГОДНИЯТ НАЧИН / ТУК/
 • ПРОДЪЛЖЕНИЕ 3.1 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 3 години Профил на трол?
  НО , ВИЕ В СЛУЧЕЯ ИЗОСТАВЯТЕ Октомври и ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ МАСОВО ВЛИЗАТЕ В СХЕМАТА НА ДУШМАНИТЕ. НЕКА ВСЕКИ , КЪДЕТО Е ДА ТЪРСИ ОБЯСНЕНИЯ ОТ СЪУЧАСТНИКЪТ/ЧКАТА И ДА ВИДИМ. САМА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НИКОГА НЕ ПРАВИ.
  : 0 !
 • ПРОДЪЛЖЕНИЕ 3.2 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 3 години Профил на трол?
  Октомври НЕ СЕ ОПЛАКВА. Октомври е ВОИН И НЕ ГО ПРАВИ ЗАРАДИ ВАС. А , ЗАЩОТО СЕ Е ЗАКЛЕЛ ДА СЛУЖИ ВЯРНО И БЕЗРЕЗЕРВНО НА БЪЛГАРИЯ. / Важи и за Р. МАКЕДОНИЯ/ ТОВА Е МОЯТ ПЪТ. ИМАЙТЕ СИ ВАШ ПЪТ , НО ИЗОБЛИЧАВАЙТЕ СЪУЧАСТНИКЪТ/ЧКАТА. ИНАЧЕ НИЩО НЕ СТАВА.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 3 години Профил на трол?
  Вие /1/ познавате ли политическите подвизи на Октомври в този Враждебен на Народа и България сайт ? Октомври обръща пропорционално внимание на Играчите и Съучастниците. Забелязвам , че горе долу Малинов ви е ясен.Ето той е с негови съподвижници и пръска дежурните му ДЕЗИНФОРМАЦИИ , НО ЗАЩО НЕ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ТЕЗИ ДЕТО СЪУЧАСТНИЧЕСКИ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ТЕЗИ ДЕЗИНФОРМАЦИИ ?. ТУК ВИ Е ПРОБЛЕМА БЪЛ виж още ›› ГАРИЯ.........
 • ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2.1 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 3 години Профил на трол?
  ТЕ СА. ЕВРОПА , КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТ РЕАЛНО НЕСЪЩЕСТВУВА. АКО ГРЕША ,ПОПРАВЕТЕ МЕ. ЗАЩО МИСЛЯ ТАКА ? АКО СЕ ПОПИТАТ 47585950 ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ / КАКВО Е БРАЗИЛИЯ ?/ И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ В 99.9999999 % 1 ОТГОВОР / ДЪРЖАВА/
  : 0 !
 • ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2.2 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 3 години Профил на трол?
  НО , АКО ПОПИТАТЕ КАКВО Е ЕС , СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ПОНЕ 26 РАЗЛИЧНИ ОТГОВОРА. ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТИ СА САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ДЪРЖАВИ В ЕС.
  : 0 !
 • ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2.3 ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 3 години Профил на трол?
  И КОНКРЕТНО , ПЪЛНАТА КАША / МИКСЪТ/ ОТ /1/ ПОЛУИСТИНИ /2/ ЛЪЖИ. /3/ някоя истина И СЕ ПОЛУЧАВА Малинов / В ТОЗИ СЛУЧЕЙ/. САМО , ЧЕ ТАЗИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ДОСТИГНА В УДОБНИЯТ ЗА ОЛИГАРХИЯТА/КЛЕПТОКРАТИТЕ ДО ВАС ЕДНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА АКТУАЛНО И ЛИЧНО НА БЪРЗИЛСКА.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ПОРЕДНИЯ ХРАНТУТНИК-НЕЩАСТНИК В КОСТЮМ ТРЪГНАЛ ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ,ЗАЩОТО Е БЕЗДЕЛНИК И НЯМА КАКВО ДА ПРАВИ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Слухове в Сърбия - сериозно болен ...

Сръбският президент Александър Вучич не присъства на митингите по случай 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО, твърди вестник "Блиц“. Вестникът съобщава, че Вучич ...

missing image
Дневен хороскоп за 24 април ...

Овен Провалените планове от миналите дни може да се осъществят още в този ден при малко находчивост от ваша страна. Ексцентричните идеи не ...

Последно в Актуално