Кризата с бежанците – Европа е икономически гигант и политическо джудже

8907
Кризата с бежанците – Европа е икономически гигант и политическо джудже
Снимка: БГНЕС

Европа е икономически гигант, политическо джудже и военен червей. Това каза евродепутатът Светослав Малинов, който цитира думите на белгийския външен министър Марк Ейскенс от 1991 година, за да коментира мястото на Европа в решаването на проблема с бежанците, насочили се към Стария континент.

Организираната от Малинов конференция на тема „Кризата с бежанците: новите европейски политики“ предизвика голям интерес от страна на публиката, като на събитието присъстваха представители на неправителствени организации, юристи, медии и хора от бизнеса и академичните среди. По време на конференцията бяха представени данните на „Алфа Рисърч“, според които страховете на българите спрямо бежанците нарастват, както и тези на Държавната агенция за бежанците, които показват, че се увеличава броят на подадените молби за закрила. Също така се очертаха няколко фокуса, сред които мерките, които се предприемат на общ европейско ниво, както и казусът със засилването на охраната по външните граници на ЕС.

Нов случай на удавили се бежанци край гръцки остров

Официално лице потвърди пред АП, че 17 сирийски бежанци са се удавили, след като лодката им потънала край турските брегове на път за гр...

Европа - политическо джудже?

„Ако се вгледаме в тази фраза, може да се запитаме как нещо икономически толкова силно, може да бъде толкова слабо политически; не ми се говори за военния елемент“, посочи Светослав Малинов. Той допълни, че спрямо 14 години по-рано Европа е още по-силна икономически, но е избрала да не бъде сила на политическата сцена. „Избрали сме да бъдем политически слаби и да прехвърляме отговорността на пасивен американски президент и активен руски президент или обратното“, каза Малинов, който е доцент по история на политическите идеи. Говорейки с ирония в гласа, той заяви, че съжалява, че като евродепутат, член на Европейския парламент, ще чака да разбере как ще се разберат лидерите на „военните гиганти“ САЩ и Русия – Барак Обама и Владимир Путин, по отношение на кризата в Сирия. По време на конференцията мнение изказа и политологът Петър Чолаков, според който би било много трудно да се постигне политическо единство между европейските страни.

Мерки на Европа и миграцията към Стария континент

„Убеден съм, че до 6 месеца темата с бежанците ще бъде основен проблем и основно притеснение за всички европейски държави. За първи път ще има единство в Европа относно общ страх и общи надежди“, посочи Светослав Малинов. Той прогнозира, че това ще е проблем, който няма да бъде решен лесно и ще се превърне в „проблема на Европа“. Евродепутатът обаче подчерта, че не иска да звучи апокалиптично, а просто представя реална оценка. Според Светослав Малинов решаването на конфликтите в региона на Близкия изток няма да сложи край на проблема с бежанците, а Старият континент ще продължи да бъде притегателна сила за мигранти.

ООН: Всеки ден в Европа влизат по 8000 бежанци

8000 бежанци и мигранти стъпват всеки ден в Европа, като само 5000 влизат през Гърция. Това сочат данни на ООН, които съобщи регионални...

Подобно мнение относно миграционния процес изказа и Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация за миграция за България. По думите му миграцията е естествен процес поради демографски, политически и други причини. Според него обаче Европа не трябва да гради стени, а цифрата на бежанците, идващи към континента, е много по-малка от тези, които са в страни като Турция и Ливан. Той обърна внимание на нуждата от програми за доброволно връщане и подчерта, че много бежанци биха искали да се върнат по родните си места. Признавайки, че миграционните процеси през Европа са сериозни, Стаменков отбеляза, че политиките за спад на нередовната миграция и увеличаване на редовната, нямат голям успех, а това води до увеличаване на търсенето на услугите на трафикантите на хора.

От своя страна Светослав Малинов обаче изтъкна, че в момента в Европа се говори много по-конкретно и твърдо по отношение на справяне с бежанската криза. „Никой няма илюзията, че квотите ще решат проблема или че са дългосрочно решение“, каза той, като подчерта, че са предприети поредица от мерки, които освен всичко останало ще променят и правната рамка за справяне с бежанския въпрос. Те включват засилване на сигурността по външните граници, регистрация на хората, които преминават и справяне с трафикантите, за което, по думите на Малинов, има най-голям консенсус сред европейските държави. Европейската комисия предложи също изготвянето на списък от сигурни държави, от които не може да се претендира за бежански статут. По време на изказването си Малинов зае твърда позиция относно нуждата от охрана на българо-турската граница и подчерта разликата между бежанци и икономически мигранти.

Според евродепутата решенията, които се предприемат на европейско ниво за справяне с бежанската криза, са добри за страната ни. Той също така изтъкна, че България е добър, без да е идеалният, пример със защитата на границата и като цяло отношението към ситуацията, а страната ни е взела изпреварващи мерки. За разлика от Стаменков обаче, Малинов заяви, че оградата е технически начин за борба с каналджийството и би искал да няма ограда на българо-турската граница, но "се налага".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика