КС може да провали и малкото останало от съдебната реформа

4417
КС може да провали и малкото останало от съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Въпросът с това дали съдебната реформа е тема, която определя „формата на държавно управление”, би могъл да се превърне в истински „Параграф 22”. Това пише в свой материал Mediapool.

Според изданието Конституционният съд (КС), който беше сезиран от ДПС и АБВ с въпрос дали е допустимо разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии и приемливо ли е в камарата на прокурорите мнозинството от членовете да са избрани от Народното събрание, почти сигурно ще отхвърли питането. Такова решение ще доведе до омагьосан кръг, защото това ще означава, че политиците трябва да вземат решението, а  главният прокурор най-вероятно ще оспорва начина на избор на прокурорската колегия във ВСС, ако парламентът приеме текста в настоящия му вид. Оспорване на Цацаров ще означава ново връщане на въпроса в КС.

ЕК щяла да се успокои за съдебната реформа при промяна на общественото мнение

Европейската комисия ще се успокои относно съдебната реформа в България тогава, когато види, че отношението на българите към българскат...

Конституционният съд може да отхвърли парламентарното питане като недопустимо, защото то не засяга вече прието решение на депутатите, а само за проект, който не е гласуван. Според доцент Кристиан Таков, който е преподавател по право в Софийския университет, най-черният сценарий за бъдещето на съдебната реформа е КС да блокира конституционните изменения, защото реформата засяга формата на държавно управление.

Като цяло с идеята за по-силна политическа квота в прокурорската камара се цели отслабване на влиянието на Цацаров. Ротацията се извършва в края на октомври, а дотогава е възможно депутатите ударно да гласуват конституционната реформа и да дадат възможност на главния прокурор да я атакува пред настоящия състав на КС. А решението на КС за съдебната реформа най-вероятно ще е ясно до края на август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика