КСНС заседава за РС Македония, ВМРО заплашва с дъжд от камъни

3631
КСНС заседава за РС Македония, ВМРО заплашва с дъжд от камъни
Снимка: БГНЕС

ВМРО протестира пред президентството по време на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, посветено на българската позиция за еврочленството на Република Северна Македония

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов все още реалните протести не са започнали. Протестите от 2020-а ще са като "сън в лятна нощ" в сравнение с евентуални протести на ВМРО. "Няма да излезем с яйца, гарантирам ви. Сега ще има дъжд от камъни", каза той.

"ВМРО проведе мирно събиране пред президентството, за да покаже, че интересите на България, на македонските българи не се заменят, не се търгуват и не се продават за визи, авиолинии, икономическо влияние в Югозападна България и че историята ни е обща", се казва в съобщение на ВМРО до медиите.

 

"В България и Македония живее един народ, разделен в две държави.

За нас Македония не е Северна, Южна, долна или горна. За нас Македония е братска, подчерта зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и обърна внимание на един интересен факт:

Партиите, които в момента са на КСНС имат подкрепа на 1,4 млн. избиратели. Тези през 2019 г., които приеха декларацията за Македония, имаха подкрепа на 2,6 млн. българи", пише още в съобщението.

Красимир Каракачанов изрази недоумение каква е причината да се прави точно сега този Консултативен съвет за национална сигурност.

 

"За мен и хората, които ги касае Македония, е важно да знаем - свиква ли се нов форум, защото ако да - това означава, че се прави с цел да се даде възможност да се измъкне новото правителство от нашата рамкова позиция. След празните приказки на този КСНС единствено може да се добави, че от рамковата позиция досега политиката спрямо България от страна на Скопие не се е променила", категоричен беше Каракачанов.

"Тя е станала по-антиевропейска и антибългарска. Да не предавате паметта на нашите предци и да не предавате националното ни самосъзнание и история, традиция и култура, попита още той и настоя КСНС трябва категорично да подкрепи вече приетата Рамкова позиция".

Българският представител от ВМРО в ЕП Ангел Джамбазки отново припомни, че са много малко темите, свързани с българщината, които имат толкова голяма обществена подкрепа, както темата за Македония.

Започна КСНС при президента Радев (ВИДЕО)

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата му е евроинтеграцията на За...

 

"Ние от ВМРО, настояваме лицата, които имат право по закон и Конституция, да свикат референдум. Българската позиция по отношение на преговорите трябва да бъде подкрепена чрез национален референдум, за да имате силата (бел. ред - управляващите) да преговаряте със Скопие. Зад Вас ще стои истинската българска позиция", каза той.

Джамбазки уточни, че ако това не бъде направено от управляващото мнозинство, ВМРО ще инициира референдум.

Протестиращите пред президентството скандират „И преди, и сега – Македония е българска!“

Припомняме, че новото правителство на Кирил Петков се обяви за бързо разрешаване на кризата със РС Македония и предложи създаването на 5 секторни работни групи за преговори. Междувременно номинираният за нов премиер на РС Македония Димитър Ковачевски изрази надежда, че ще развие истински прятелски отношения в българския си колега. Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com