Кунева: 100% мажоритарно гласуване е политически инфантилизъм

1327
Кунева: 100% мажоритарно гласуване е политически инфантилизъм
Снимка: БГНЕС

Недопустим политически инфантилизъм е 100% мажоритарно гласуване. Това заяви на брифинг в Стара Загора лидерът на Движение „България на гражданите” и вицепремиер в оставка Меглена Кунева, съобщиха от партийния пресцентър.

„Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг – което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100% мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм”, посочи Кунева.

Депутатът Димитър Делчев анонсира, че във вторник ще се проведе дебат по темата „с топ експерти, политици, партии, специалисти, неправителствен сектор”. По думите му, чисти мажоритарни избори ще са поне два пъти по-скъпи, ще се напълни с олигарси и хора с прякори в парламента, ще се стигне до двуполюсен модел или модел с 2 до 3 големи партии в парламента и те няма да представляват всички граждани.

Бъчварова: Няма правителство без подкрепа от ГЕРБ, кабинетът нямаше корупционен скандал

В този парламент без цялостна подкрепа от ГЕРБ не може да бъде съставено правителство. Политическата логика е представителство – ...

Съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски посочи, че „националпопулистите” в последно време са взели връх и „и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място”.

Той подчерта, че ДБГ отстоява вече изразената от Реформаторския блок позиция, че виновните за бунта в Харманли трябва да бъдат екстрадирани. Според него затварянето на центъра в Харманли е предотвратило по-сериозен проблем заради многото събрало се напрежение.

Общинският съветник от града Светла Георгиева, която е работила в лагера, коментира, че наистина в последно време непридружените млади мъже са станали повече, но към момента няма информация за сблъсъци с местните хора.

На въпрос за предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, Меглена Кунева посочи, че се очаква в президентството да се обсъждат мерки за превенция на подобни ситуации на други места в страната. „Не трябва да се спестява никаква информация и трябва да има пълна публичност, в това число и за медиите, по въпросите, свързани с бежанския поток”, каза още тя. „Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особен желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи”, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика