Кунева: ДБГ продължава да подкрепя правителството

6003
Кунева: ДБГ продължава да подкрепя правителството
Снимка: БГНЕС

Движение "България на гражданите" продължава подкрепата си за правителството. Това каза Меглена Кунева на извънреден брифинг на ДБГ, предаде „Фокус”.

ДБГ разглежда участието на РБ в управлението на страната като гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите.

Петков: Реформаторите целенасочено се стремяха да блокират съдебната реформа

Част от Реформаторския блок целенасочено се стремяха да блокират възможностите за съдебна реформа. Това заяви на пресконференция във Ва...

„Ще предложим на партньорите на РБ и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържащи ясни ангажименти, че през следващите шест месеца ще бъдат постигнати видими резултати”, заяви Кунева.

От ДБГ извеждат като приоритетни следните области, в които искат да видят резултати:

- Антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебна реформа (в т.ч. промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и процесуалните закони)

- Реформи в образованието, насочени към стимулиране на качеството

- Продължаване на реформите в здравеопазването с акцент върху въвеждането на електронна здравна карта и преструктурирането на сектора

Близнашки: Христо Иванов е некомпетентен в съдебната реформа, подаде оставка заради "Яневагейт"

Христо Иванов е подал оставка като правосъден министър не заради гласуването на промените в Конституцията, а заради скандала с изтеклит...

- Оптимизиране на разходите в енергетика и ясен ангажимент за начина на ценообразуване след либерализацията в сектора

- Ускоряване на работата по електронното управление и реализиране на другите мерки в областта на административната реформа

ДБГ ще предложи на всеки от народните представители от ПГ на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети през следващия 6-месечен период, с което да се препотвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция.

"Приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока. Приехме историческия компромис в името на единството на РБ. Настояваме съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакваме от следващия правосъден министър да се ангажира с конкретни промени и в конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове", заяви Кунева.

Кунева добави, че от ДБГ очакват новият правосъден министър да предложи ясна йерархия на промените. Да се ангажира с намирането на достатъчна парламентарна подкрепа. "ДБГ очаква ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието и сме готови да участваме активно в обсъждане на кандидатурата. Имаме готовност да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени", подчерта Кунева.

На въпрос дали това, че очакват кандидатурата да дойде от ГЕРБ значи, че няма нито тя, нито Даниел Вълев да заемат това място, Меглена Кунева коментира: "Моята лична позиция е оформена от партийния орган".

„Петър Москов не е министър на ДСБ, това е един от петимата членове на правителството, които са излъчени от РБ да представляват РБ в българското правителство. В този смисъл никоя партия не може да оттегли нито един от петимата, нито може да предложи нов”, каза Даниел Вълчев на въпрос за това, че Петър Москов остава в правителството, а ДСБ напуска. „Ако искаш да си в опозиция си в опозиция, без нюанси”, посъветва Кунева като заяви, че цитира Кенеди.

„Аз не искам да говоря за единството на блока, аз искам да го постигна и го правя. А иначе за това, че блокът е лишен отдавна от своите нормални формати за взимане на решение – за съжаление това е факт”, каза Кунева и посочи, че миналата годината Радан Кънев казал, че не иска да бъде повече говорител.

„Бих искал да кажа само едно изречение в подкрепа на призива на г-жа Кунева, че трябва да бъдем по-толерантни към особеностите на българския политически живот: нека никога да не забравяме, че в крайна сметка дори природата е създала такова същество като птицечовката”, каза Даниел Вълчев.

ДБГ предлага свикване на съместно заседание на РБ в централата на СДС утре.

Кунева трябва официално да каже дали подкрепя ГЕРБ

Ръководството на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" се събира днес, за да обсъди каква ще е позицията й след ...

"ДБГ предложи на партньорите в РБ свикване на съвместно заседание на ИС и 5-мата членове на правителството, излъчени от Блока, утре в 09.30 часа в централата на СДС", заяви Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика