Кунева: РБ няма да поема мандат за съставяне на правителство

1595
Кунева: РБ няма да поема мандат за съставяне на правителство
Снимка: БГНЕС

РБ отива на консултациите с президента, за да изясни основните важни въпроси за страната и да се предотврати политическа нестабилност. РБ няма да поема мандат за съставяне на правителство.

Това заяви в предаването “Седмицата“ на Дарик радио вицепремиерът в оставка и лидер на "Движение България на гражданите" от РБ Меглена Кунева, попитана за консултациите с президента Плевнелиев, в които РБ ще участва следващата седмица. Всякакви други хипотези могат да бъдат обсъждани едва след консултациите с президента Плевнелиев, посочи тя и добави, че в РБ решенията се вземат от общите органи.

Страната е в сложна ситуация, парламентът продължава да работи. За мен това означава и задачата да приеме антикорупционния закон, както и да фиксира приоритетите на българското председателство, каза Кунева.

На въпрос дали ако има предложение да остане на поста образователен министър, би приела, Кунева категорично отрече. Имам политическа сила зад гърба си и с нея участвам в избори, каза лидерът на ДБГ. В образованието освен отчет и реални резултати обаче, ще оставя и пътна карта какво трябва да се случи в продължение на реформите в следващите месеци, каза тя.

По думите ѝ РБ е влязъл в управлението с ясна цел и ясно подписано коалиционно споразумение за конкретни реформи и политики. Ситуацията в Народното събрание беше такава – без ГЕРБ не можеше да се състави правителство, всяка друга конструкция би била нестабилна и краткосрочна. Същото е в сила и сега, посочи още тя.

На въпрос кога трябва да се проведат предсрочните избори Кунева каза "възможно най-бързо, при възможно най-добрите гаранции за устойчивост" и повтори, че във времето до изборите НС трябва да покаже воля пред гражадните да приеме антикорупционното законодателство, което вече е прието на първо четене в пленарната зала.

Извинителните бележки на учениците трябва да са с номер от амбулаторния лист

Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния ли...

Тя заяви, че обществото трябва да е наясно, че няма достатъчно технологично време за подготовка на добро ново изборно законодателство. Ние вземаме страната на радикалната нормалност и сме против всякакъв популизъм. РБ ще се опре на фактите, няма да се подведем да говорим в стилистиката на популизма, както по отношение на Великото народно събрание, така и за мажоритарното гласуване, посочи Кунева. Половин милион българи гласуваха против мажоритарното гласуване в два тура, а още три милиона граждани не излязоха на референдума. Кой защитава и техните права, подчерта Кунева и добави, че да се направи мажоритарен избор в момента, да се приеме опцията за неясно финансиране на партиите, е отворена врата за парламент тип украинския. Кунева беше категорична, че моделът, който може да изкара напред личности, е преференциална система без праг, в която хората посочват конкретна личност и те определят мястото й в листата.

Тя кометира още, че популизмът няма ляво и дясно, видяхме го при Брекзит. Тогава едни много образовани политици се надяваха, че могат да спечелят двойно заставайки зад популизма – хем да демонстрират колко много хора ги подкрепят, хем хората да направят това, в което бяха подтикнати. Както виждате обаче, сега дойдоха последствията.

РБ продължава силен и единен. Преподписахме споразумението, по собствено решение ДСБ излезе, но БНД се присъедини и пак оставаме пет партии. На въпрос за Гражданския съвет тя отговори, че той ще бъде избран демократично и то такъв, че да не може да бъде приватизиран от една партия. Какво е бъдещето на Блока ще решат неговите структури. Ние правим версия РБ 2.0 – подобрена и оптимизирана, каза тоя.

По думите ѝ, ако някой следва собствените си съвети, както Радан Кънев говори за намордник, по-добре е да сложи намордника и да спре лошото говорене на негови колеги за РБ, в който довчера бяха, категорична беше Кунева.

РБ няма да внася предложение за промени в бюджета между двете четения, отговори също Кунева на въпрос и подчерта, че трите приоритета в Бюджет 2017 година - повече средства за отбрана, здравеопазване и образование, са били именно в отговор на реформите в секторите, за които РБ отговаряше.

Над 12 000 души са се подписали за оставката на Кунева

Над 12 000 души настояват за оставката на министъра на образованието Меглена Кунева. Подписите, подкрепящи искането, са събрани в онл...

В бюджета за образование освен за заплати на учителите, има и средства за повече информационни технологии, иновативни училища, приобщаващо образование и квалификации на учителите и това е най-голямото увеличение в сферата от години насам, посочи тя.

Направихме важни и концентрирани усилия от РБ да има две теми в обществото – образование и съдебна система, категорична беше вицепремиерът, като подчерта, че това е в изпълнение на програмата на РБ и мандата, даден от избирателите на Блока.

На въпроса за бъдещия еврокомисар от България Кунева посочи, че е редно той да бъде изслушан и от българския парламент. Тя посочи, че логиката „не е важно на мен да ми е добре, а на другия да му е зле“ вреди на страната, когато става въпрос за международни назначения. Кунева посочи, че Георгиева е на поста си до края на декември и че оставката на българския еврокомисар е била изненадваща.

По отношение на изборните резултати, лидерът на ДБГ посочи, че в начина, по който се проведе кампанията и атаките срещу Цецка Цачева имаше голяма доза вулгарност. По думите й отказът на Борисов да продължи с управлението е било грешка.

ДБГ ще се противопостави радикално на вулгарността и популизма в българската политика, категорична бе председателят на партията и напомни, че утре в 12,00 ч. в НДК партията събира на първо заседание новото си национални ръководство от близо 100 души, за да вземе решение за действията си в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика