Кунева ще внесе отново антикорупционния закон

3277
Кунева ще внесе отново антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

Ще внеса отново Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности (антикорупционния закон), най-напред в Министерски съвет, а после и в парламента. Веднага след приключване на изборите ще проведа дискусии с партиите в Народното събрание.

Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Никога не съм имала намерение да воювам с парламентарно представените партии за антикорупционния закон, добави Кунева, която участва в дебат на тема „Институциите срещу корупцията. Добри практики н ОЛАФ”. Тя поясни, че ще се преразгледат двете най-спорни точки в предложения от нея закон, а именно - анонимните сигнали и коя институция ще отговоря за антикорупционното бюро и ще избира председателя му.

„Ще се подготвят гаранции, за да не се злоупотребява с анонимните сигнали. За председател на бюрото и избора му е въпрос на дискусия, на която съм готова. Не е въпрос на дискусия, обаче, че този орган трябва да бъде независим, не да е зависим от МС или НС”, посочи вицепремиерът.

Според нея България има нужда да направи необходимото, за да може страната ни да бъде с чиста среда за правена на бизнес и политика. „Трябва да имаме институции, които безкомпромисно наказват корупцията, както и общество, което е непримиримо към нея. НС отхвърли, за съжаление, антикорупционния закон, но обществото има право да знае тази информация за хората, които управляват и да се наруши частното ни пространство. Само през реалното засичане на данни може да се види дали управляващите работят с цел лично обогатяване”, каза Меглена Кунева.

Тя коментира, че със забавянето на приемането на закона доклада по механизма за сътрудничество за това как страната ни се справя няма по-добри шансове, отколкото миналата година.

На форума, организиран от Меглена Кунева, е поканен и Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ, който по-рано днес в провел среща с председателя на ДАНС и с главния прокурор. Кеслер е разговарял в Министерски съвет и с премиера Бойко Борисов. Сред акцентите в разговора между двамата са били приоритетите на правителството в областта на противодействието срещу корупцията и борбата с измамите. Обсъдени били по-важните резултати от работата на европейската служба, която от началото на тази година у нас е провела общо 10 мисии и проверки на място, съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов и Кеслер са се съгласили, че в общ интерес би било задълбочаването на оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на Европейския съюз.

Миков: Българската отбрана е в опасност заради Ненчев

Николай Ненчев поставя в опасност българските летци, намалява боеготовността им, поставя в опасност и отбраната. Това каза лидерът на Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика