Кънев: Ако ДСБ остане във властта, подавам оставка като лидер

15535
Кънев: Ако ДСБ остане във властта, подавам оставка като лидер
Снимка: БГНЕС

Ако това е мнозинството, което видяхме в сряда в парламента, по-добре е да има предсрочни избори.

Така съпредседателят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев отговори на въпроса иска ли предсрочни парламентарни избори, предаде Дарик.

В закъсалата кола на съдебната ни система, ще трябва да сменим гумите сами

Знам, че е изкушаващо да се разочароваме за пореден път. Колко малко хора имало на протеста за съдебната реформа. Слагаме още една отме...

Ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, Кънев ще подаде оставка като председател на партията.

„Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията ни да е на власт. Партията ни ще вземе решение и естествено е, че ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост. До неделя ще е ясно", подчерта Кънев.

"Стабилността е важна, но в стабилност, при която България не се променя като правосъдие, като политическа корупция, не вярвам", каза той и добави: "При положение, че ГЕРБ и ДПС могат да съберат 200 човека мнозинство и да няма реформи, те да отговорят искат ли предсрочни избори".

"Дали ГЕРБ ще управлява с тези, които ги свалиха, или ще управлява с реформаторите, е личен избор, който е направил г-н Борисов", каза Радан Кънев и добави: "Ще вземем политически решения на органите си, а не лични решения, дали ще останем във властта". Той бе категоричен, че решението ще бъде на партията, а не негово или на Петър Москов.

По повод гласуването на конституцонните промени в сряда Кънев коментира, че освен РБ, никой друг не е удържал на думата си.

Плевнелиев: Оставката на Христо Иванов беше високоморален акт, невиждан отдавна

Оставката на министър Христо Иванов беше един високоморален акт, какъвто не сме виждали много отдавна, заяви пред журналисти в старата ...

"Често се нуждаем от съгласие между власт и опозиция. Имаме нужда от механизъм на национално съгласие. За това аз поставих въпроса къде отива доверието, когато се отмятаме от подписа си", коментира Кънев. Според него ГЕРБ и ДПС са провалили именно този тест - теста за доверието.

Според него в този парламент доверие няма да може да има.

Парламентът бетонира недосегаемостта и безконтролността на българската прокуратура, коментира още Кънев по повод на приетите конституционни промени. Той бе категоричен, че прокуратурата не работи ефективно и посочи като доказателство липсата и прекратяването на дела за корупция.

„Има едно много добро и едно много лошо решение от гласуването в сряда. Доброто решение е разделянето, което прави съдиите независими от прокурорите и прокурорите независими от съдиите. Прокурорът в Българската конституция е призван и да разследва корупцията на съдиите. Така че и той трябва да е независим, защото както има в България корумпирани прокурори, така има и корумпирани съдии, които също трябва да бъдат под контрол", подчерта Кънев.

„Следващото решение, преобръщането на юлския компромис - съгласието, което уж имахме над 180 народни представители. Оказа се, че на думата си държат само хората от Реформаторския блок, всички други се отметнаха. Ако има ясна причина за моето решение, че повече в мнозинство с ГЕРБ не мога да бъда, то е как гласуваха ГЕРБ. Защото мен ДПС и АБВ много трудно могат да ме разочароват. Аз съм влязъл в политиката, когато тия хора са били на власт с тройната коалиция. Влязъл съм, за да ги няма, а не за да ги има", подчерта лидерът на ДСБ.

Нов протест под мотото "Нека извикаме силно: СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!"

Във Facebook се организира нов протест с искане за радикална съдебна реформа под мотото "Нека извикаме силно: СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!" Про...

По думите му с това решение парламентът е засилил напълно безконтролния съветски модел на прокуратура в България, който преди всичко е доказано неефективен. „Доказаната тежка неефективност, съчетана с политическа рекетьорска роля на прокуратурата в България е абсолютно явна. Ние я бетонирахме, съзнателно, под натиска на същата тази прокуратура, в рамките на сделка с нея, бетонирахме нейния недосегаем, почти божествен статут. Най-силната, най-отговорната институция в държавата е безконтролна", категоричен бе Кънев.

Радан Кънев не изключва възможност да се кандидатира за президент. Той обаче каза, че ако се кандидатира, това не би било лична позиция, защото е зависим от решението на ДСБ.

Тази възможност не отхвърли и премиерът Бойко Борисов, но само при вариант, че се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Ако ДСБ остане изолирана в рамките на блока, е възможно излизане от коалицията.

Радан Кънев приключва с колебанията през 2015 и започва новата 2016-а с борба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика