Липса на кворум провали заседанието на парламента, опозицията бойкотира заради машинния вот

3505
Липса на кворум провали заседанието на парламента, опозицията бойкотира заради машинния вот
Снимка: БГНЕС

Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено.

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно измененията в изборното законодателство са точка първа за днес в програмата на депутатите.

Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване

Правна комисия прие предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде "Фокус. Съгласно текстовет...

Както е известно, опозицията се възпротиви на отмяната на машинния вот.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000

Опит за събиране на кворум имаше на три пъти. На финалния опит пак нямаше кворум. Само 120 се регистрираха. Нужни са поне 121 регистрирани депутати.

В рамките на заседанието депутатите  трябваше да обсъждат и промяна в Закона за железопътния транспорт, която трябва да гарантира независимостта и финансовата обезпеченост на специализираното звено за разследване, както и въвеждането на принципа на споделените услуги, с което страната ни да избегне възможността да бъде осъдена от Европейската комисия.

ДПС е против отпадането на машинното гласуване

Позицията на ПГ на ДПС е против законопроекта. Това каза Йордан Цонев от ДПС, предаде БГНЕС. Парламентарната комисия по правни въпроси ...

"За съжаление днес не сме пример за подражание", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. "Днес е важен ден, каза още тя. Днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на България.

Това, по думите ѝ, е най-дълго прилаганият закон. Конституцията отговори на очакванията на българските граждани", подчерта парламентарният шеф.

Отпадна и предвиденият парламентарен контрол. Първа на трибуната трябваше да се качи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, към която има зададени 10 въпроса. Част от тях са свързани с изграждането на трети мост на река Дунав, Стратегията за децентрализация 2016-2025 г., наводненият в Пловдив, извършените ремонтни дейности по път Е-79 в участъка на с. Владая – кв. Княжево, както и въвеждането на реверсивно движение този участък.

Веднага след нея да отговаря беше призован министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той ще трябва да обясни за изграждането на полицейски участък в с. Розино, община Карлово, както и какви са мерките за решаване на проблема със задръстванията на ГКПП Маказа.

Проблемът с получаването на инвалидните пенсии през периода на тяхното преизчисляване, законодателството и политиките в областта на приемната грижа, както и Единната информационна система за хората с увреждания – с това бяха свързани въпросите, адресирани до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Нинова: Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота

Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Готвят се за кра...

Образователният министър Красимир Вълчев пък трябваше да внесе яснота пред депутатите за собствеността и ползването на училищните земеделски земи и имоти, а министърът на икономиката Емил Караниколов – за развитието на Индустриална зона Свиленград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика