Лорер предупреди, че има опасност да загубим 2,5 млрд. евро от бюджета на ЕС

1360
Лорер предупреди, че има опасност да загубим 2,5 млрд. евро от бюджета на ЕС
Снимка: БГНЕС

Има опасност, ако България не приеме до края на годината нужните законови промени, да не получи първия превод от 2,5 млрд. евро от ЕС по програмата за икономическо възстановяване. Това предупреди министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред български журналисти в Брюксел след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисаря Маря Габриел.

"До март или юни догодина трябва да мине основният пакет от законодателни промени. Тази година плащането е 2,5 млрд. евро, то е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година", поясни той. По неговите думи има действителна опасност от загуба на тези средства, ако България не успее да убеди ЕК за причините за забавянето от графика.

Лорер: Изборите ще са вододел дали искаме реформи, или предпочитаме статуквото

"Видяхме от поведението на "Има такъв народ" сега, когато започнаха да представят една по-диалогична страна на тяхната формация, че на ...

Министърът съобщи, че на срещата с Вестагер е било обсъдено задължението на България да направи реформи, за да може да се възползва от европейските средства. "Реформите в КПКОНПИ, за обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а задължителни и по график, месец по месец", поясни Лорер.

По неговите думи ЕК е доволна, че България предприема стъпки за изпълнение на изискванията. "В България много добре познаваме всички слабости на правосъдната система и не вярвам да има изненади в това, което ЕК ще намери", посочи той в отговор на въпрос за очакванията за утрешния годишен доклад на комисията за върховенството на закона в ЕС. Министърът заяви, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите у нас, свързани с това в България да има ред, начело със съдебна система и обществените поръчки.

"Вестагер изрази увереност, че или България ще успее да състави правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го направи максимално бързо след едни избори. За мен е въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение - на практика това се оказва причината, защото икономическите аргументи не бяха реални", коментира министърът.

"След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се състави отново правителство и да не губим парламентарно време", отбеляза Лорер, пише БТА.

Полша изпълни условията на Брюксел за получаването на 58 млрд. евро

Полският президент Анджей Дуда подписа актуализирания закон за Върховния съд, който ще премахне дисциплинарната камара, която предизвик...

По неговите думи иначе въпросът е има ли начин, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети. "Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът (за икономическо възстановяване) изисква приемането на много закони по график", уточни той.

ОЩЕ: МФ: Първият транш по Плана за възстановяване идва през есента, но това не е забавяне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика