Лозан Панов: Решението на ВСС за Закона за съдебната власт е необяснимо

859
Лозан Панов: Решението на ВСС за Закона за съдебната власт е необяснимо
Снимка: БГНЕС

Необяснимо е решението на Висшия съдебен съвет да не подкрепи промените в Закона за съдебната власт, смята председателят на ВКС Лозан Панов.

Пред журналисти Панов коментира, че позицията на кадровия орган от миналата седмица му прилича на обърканата позиция на съвета около промените в Конституцията миналата година.

По-важният въпрос е дали позицията на ВСС касае принципни различия, предложени в законопроекта, или поне от първоначалните обсъждания - проблеми, свързани с прецизиране на текстовете в Закона за съдебната власт (ЗСВ), попита Панов, цитиран от Дарк.

Дискусията, която проведе ВСС по темата според съдия номер 1, е преминала без никакви конкретни аргументи.

"Време на тупане на топката няма. Минирането от страна на Висшия съдебен съвет удря по общия пакет промени, а и по цялостната съдебна реформа", заяви Панов по повод решението на ВСС да не подкрепи промените в Закона за съдебната власт.

Панов направи паралел с приемането на промените в Конституцията и посочи, че дискусията във ВСС по поправките на съдебния закон е започнала като прецизиране на текстове, а впоследствие прераснала до разговор за противоконституционност без аргументи.

Панов напомни, също че парламентът е пред ваканция и освен това предстоят президентски избори.

Член на ВСС вижда "елементи на диктатура" относно натиска да се приемат законови промени

Така и не стана ясно – това заяви един от членовете на ВСС Калин Калпакчиев относно отказа на ВСС да предостави протокола от засе...

ВКС ще е готов със становище по предложените промени в ЗСВ съвсем скоро, обеща Лозан Панов, цитиран от БНР.

Висшият съдебен съвет е изпратил предложения за редакция на обсъждания закон за съдебната власт в отговор на вчерашния призив на правосъдния министър към магистратите.

В ефира на БНТ Екатерина Захариева настоя ВСС да излезе с конструктивни идеи за предлаганата реформа, след като съветът отказа да съгласува промените в закона, а двама от членовете на ВСС обясниха защо магистратите не са съгласували проекта на правителството.

Незабравка Стоева, член на ВСС, заяви, че „Висшия съдебен съвет в тази си част на мнозинството нито имаше за цел да спира, нито да осуетява съдебната реформа. Точно обратното, според мен пълното единодушие, пълната подкрепа на законопроекта би означавало начало на едно общество с елементи на диктатура."

„Общите идеи, които този законопроект развива, според мен са в правилната посока. Те са полезни и ще доведат до промяна в начина, по който се администрира правосъдието, защото те засягат ключовите области, свързани със статуса на съдиите, с достъпа до системата, с качеството на съдиите, които упражняват професията", допълни Калин Калпакчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика