Манолова: Гласувалите за ГЕРБ са една доста малка част от населението

20065
Манолова: Гласувалите за ГЕРБ са една доста малка част от населението
Снимка: БГНЕС

„Загубата е неприятна и болезнена, предстоят много разговори и анализи за това, което сбъркахме в кампанията и в работата. БСП има системен проблем с евроизборите и една от причините е, че не успяваме да убедим нашите избиратели, че тези избори са важни. Още по-малко успяхме да ги убедим, че на тези избори нашите опоненти ще се опитат да припишат резултатите на едни възможни парламентарни. Ако се връщаме назад във времето, наистина ще се види, че подкрепата ни на еворизборите е два пъти по-ниска от тази на парламентарни такива. Сигурна съм, че при едни парламентарни избори картинката би била коренно различна". Това заяви в предаването „Още от деня" по БНТ зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от БСП Мая Манолова.

Същевременно тя приписа загубата и на разпиляването на вота на левите избирателите, които са насочили своя глас не само към БСП, но и към АБВ, Българската левица, БКП и други леви партии, участвали в тези избори.

Манолова: Очевидно сме допуснали сериозни грешки в кампанията

Кюстендилска област е една от трите области в България, в които БСП бие ГЕРБ с малко над 2%, но няма как да сме доволни от резултатите ...

Тя категорично заяви, че според нея онези хора, които не са отишли да гласуват, сега съжаляват.

„Резултатите от изборите не би трябвало да дават основания на ГЕРБ да претендират за властта, тъй като гласувалите за ГЕРБ са една доста малка част от цялото българско население", каза още Манолова.

„Преференцията е едно от положителните неща в новия Изборен кодекс и със сигурност една част от избирателите са доволни от това, че са имали възможност да посочат определен кандидат. Размествания има само в две листи, тъй като при другите партии кандидатите с повече преференциални гласове са в самото начало на листата и фактически няма промени в подреждането на кандидатите", заяви зам.-председателят на НС.

Във връзка с факта, че доста хора са отбелязвали номера на партията и в полето за преференциите, Манолова заяви, че това е знак, че трябва да има по-обстойни разяснителните кампании относно начина на гласуване.

Борисов определи изборите за "най-опорочени" и захапа Мая заради шараните

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упражни правото си на глас в училището в Банкя, определи изборите като "най-опорочените" и за пореден път...

„Резултатът е техническа грешка. Хората не са гласували директно за него, а за БСП", коментира тя случая с Момчил Ненков - номер 15 в листата на Коалиция за България.

„Съдбата на правителството зависи от парламентарните партии, а правителството си има подкрепа. То трябва да получи даже още по-сериозна подкрепа и да свърши ангажиментите, които е поело. Ние във вътрешнопартиен план трябва детайлно да разгледаме грешките, които сме допуснали. Необходими са сериозни проблеми. Очевидно начинът, по който функционира партията не дава необходимите резултати по време на избори", заяви Манолова.

"Отнасяме се изключително сериозно към всеки вот и никога не сме отсъствали от пленарната зала. Очаквам смислен дебат и опозицията да предложи алтернативи, защото това е смисълът от искането вот на недоверие", каза Мая Манолова на финал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика