Манолова: Не искам да съм премиер, а омбудсман

5224
Манолова: Не искам да съм премиер, а омбудсман
Снимка: БГНЕС

Не искам да съм министър-председател, а омбудсман. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Шоуто на Слави“ по bTV в отговор на зрителски въпрос дали иска ли да е министър-председател. „Желая да бъда омбудсман и да си върша работата. Надявам се институциите да не ми пречат да го правя. Аз желая да съм омбудсман – така съм полезна, ефективна и това, което се очаква от мен, се случва. Нека всеки си върши работата, но да я върши честно“, заяви Манолова.

Попитана защо е различна от времето, когато е била депутат от БСП и сега, когато е омбудсман, тя заяви, че не може да приеме, че Изборният кодекс е по-лош от този, който действа в момента, предаде "Фокус". „НС успя да лиши изборното законодателство от редица демократични промени. Например, гласуването зад граница. В Изборния кодекс, когато беше написан под мое ръководство в НС, даваше много повече възможност на нашите граждани зад граница. Имаше опит да се увеличат преференциите, слава Богу неуспешен. Депутатите се опитват да премахнат, като го отложат, машинното и електронното гласуване. Какво мисли министър-председателят, вие или аз, няма значение, защото суверенът се произнесе. Имаше референдум, иницииран от президента Плевнелиев през 2015 г. 2 млн. българи казаха „да“ на електронното гласуване. Ще има, защото това искат хората и това е начинът, през който българите зад граница да упражнят правото си на глас“, обясни Манолова и отново подчерта, че сега е по-полезна и сегашната ѝ работа ѝ харесва повече. „По своему винаги съм се придържала към защита на каузи, които смятам за справедливи. Приемам, че съм по-добра като омбудсман, отколкото като политик“, добави Манолова.

Мая Манолова: В 23 държави в Европа бензинът е по-евтин

Държавата трябва да даде отговор на въпроса защо при най-ниските нива на налозите у нас, цените на горивата не са най-ниските в Европа....

В отговор на въпрос кандидатурата й за омбудсман на Бойко Борисов ли е била, Мая Манолова посочи: „Да се върнем на това кой ме подкрепи за омбудсман. Спечелих състезанието с 129 гласа „за“. Единствената ПГ, която излезе и каза, че няма да ме подкрепи беше ГЕРБ“. „Бойко Борисов нямаше никакво отношение, защото беше в МС. Не съм чула някъде Бойко Борисов да е подкрепил кандидатурата ми за омбудсман“, обясни тя. „Мандатът ми ще свърши след година и половина. Какво ще правя тогава, ще решавам тогава“, заяви омбудсманът. „Както са тръгнали да ми пречат може и да бъде по-рано“, коментира Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика