Манолова внесе законопроект за адресните регистрации заради изборите

9835
Манолова внесе законопроект за адресните регистрации заради изборите
Снимка: БГНЕС

БСП внася законопроект, който предвижда извършването на проверки за законността на адресните регистрации. Това обясни на брифинг в парламента народният представител Мая Манолова, предаде репортер на БГНЕС.

Проверката на адресните регистрации ще се извършва по сигнал на собственика на имот, на гражданин или служебно от кмета, обясни Манолова. "В случаите, в които се установи адресна регистрация в нарушение на закона, тя ще бъде анулирана, новорегистрираният избирател заличен и за него остава задължението, ако е променил и личните си документи, да ги върне в законно състояние в едномесечен срок", каза тя.

Предвиждат се достатъчно солени санкции за лицата, които са нарушили закона, за да се прекратят повторните опити за купуване на гласове, като санкциите са от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай. "Предвиждаме в преходните разпоредби задължителна проверка на всички нови адресни регистрации за периода от 1 февруари до 25 април. Нарушителите да бъдат дерегистрирани и да не могат да се възползват от новата си регистрация", добави Манолова.

Сред предложенията е също така кметовете на общини да бъдат задължени да обявят публично пред гражданите списъка на новоизвършените регистрации и това да даде възможност за своевременна реакция и на гражданите. "До нас достигнаха различни сигнали от малки населени места с увеличено население няколко пъти, от собственици на имоти, които имат информация, че на техен адрес се заселват граждани, но им е отказана информация колко души се водят на него под предлог, че се нарушава Закона за защита на личните данни", съобщи Манолова

Манолова посочи, че през последните месеци във връзка с предстоящите местни избори има масово заселване на избиратели, основно в малки населени места и общини. Според нея целта на преселението на хората е ясна – повлияване на изборните резултати, защото в едно село или малка община с 50, 100 или 200 гласа може да бъде променен изборният резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика