Марешки се отказа от предложението за намаляване на партийните субсидии

4520
Марешки се отказа от предложението за намаляване на партийните субсидии
Снимка: БГНЕС

Годишната държавна субсидия за партиите, които са получили един процент от гласовете на последните парламентарни избори, няма да бъде намалявана. Това стана ясно по време на днешното разглеждане на държавния бюджет на второ четене.

Припомняме, че предложението за драстично намаляване на субсидията дойде от партия "Воля", водена от Веселин Марешки. Когато обаче днес (30 ноември) текстът трябваше да бъде разгледан, се оказа, че той е оттеглен.

В момента партийната субсидия се определя по същия начин, както за формациите, прескочили четирипроцентната бариера за влизане в Народното събрание - по 11 лв. за всеки спечелен от партията глас на последните парламентарни избори. Цената на едим глас се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, максималният ѝ размер е стигал и до 12 лева.

Марешки: Костадин Костадинов е PR продукт на Кралев

Костадин Костадинов е PR продукт на министър в сегашното правителство – на Красен Кралев. Сега го активизират, за да отклонят нед...

Припомняме, че при гласуването на текстовете в Закона за бюджета в парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутатите одобриха предложението на "Воля" извънпарламентарните партии с подкрепа над 1%, но под 4% на последните парламентарни избори, да получават по 1 лв. за спечелен глас на вота през март. Същевременно обаче оставиха същия размер на субсидията за парламентарните партии - по 11 лева на глас.

В момента единствената извънпарламентарна партия, която взима държавна субсидия, е партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, но лидерът ѝ твърди, че я дарява.

Не стана ясно защо депутатите от "Воля" са се отказали от собственото си предложение. "Добре, че е оттеглено, тъй като това е явна провокация", коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев от парламентарната трибуна, като увери, че социалистите са отворени за разговор за намаляване на субсидиите, но не по този начин.

Припомняме, че при внасянето на тазгодишния закон за бюджета от ГЕРБ обещаха да предложат дискусия за намаляване на субсидията за 2018 г., но до този момент не са предприели нищо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика