Матева каза кога ЦИК ще даде машини на МВнР (ВИДЕО)

1098
Матева каза кога ЦИК ще даде машини на МВнР (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви кога комисията ще предостави на МВнР машините за гласуване извън страната. Това се случи по време на брифинг. Обяснението се наложи след като от МВнР обърнаха внимание, че още не са получили устройствата за гласуване. ОЩЕ: МВнР още не получило машините за гласуване в чужбина

Според Матева няма опасност от забавяне на доставката на машините за гласуване в чужбина.

"Проведохме работна среща, обсъдили сме този въпрос. От МВнР са ни подадени списъци с имена на хората, които трябва да допуснем в склада, за да обработва машините за изпращане на машините извън страната. Извършва се проверка на тези лица от ДАНС и МВР. Едновременно с това трябва да приключи и удостоверяване на съответствието на устройствата за машинно гласуване от Министерство на електронното управление", каза още Матева. По думите й веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъдат предоставени на МВнР, за да ги изпрати извън страната. 


Секциите в чужбина

Стана ясно, че секциите в чужбина ще бъдат намалени и тяхната бройка 737 на брой, а избирателите, които са подали заявления за тази държава трябва да бъдат насочени към най-близката секция, където могат да гласуват.  Причината за промяната в броя на секциите извън страната е отказът на кралство Бахрейн за образуване на секции в Манама. "Назначихме вече съставите на СИК извън страната. В момента чакаме предложения от МВнР да бъдат попълнени незаетите места и евентуално, ако има предложения за замени", заяви Матева, като уточни, че обученията на състава им няма да е присъствено. 

Секциите в страната

Разкрити са 12 771 секции, като 240 от тях са подвижни. Матева прогнозира, че тази бройка ще се промени преди изборния ден, тъй като 48 часа преди вота ще бъдат образувани секции в болници. 

Сигурността на машините

Складът и помещението, в което се намират машините, се охраняват от главна дирекция "Жандармерия". "Това помещение се ползва единствено и само от ЦИК по договор за наем. Вътре се съхраняват само машините и разбира се, вещи, които са собственост на държавата", добави тя. 

Видеонаблюдението

"Самото видеонаблюдение не би трябвало да доведе до забавяне", каза тя. Матева увери, че има резервни устройства и при повреда или технически проблеми, те ще бъдат предоставени на секциите, като инструкциите към тях са да изговарят резултатите на висок глас, за да се чува. 

Говорителят на ЦИК отговори и на въпрос за какво време трябва да бъдат преброени бюлетините, като посочи, че такова не е определено време, в което трябва да приключат. "Това не е състезание", смята Матева. ЦИК препоръчва на комисиите да не бързат. ОЩЕ: Броенето на гласовете не е състезание (ВИДЕО)

Незадължителни указания към секциите

Росица Матева коментира и евентуални казуси, като обясни, че членовете на секциите няма да имат задължението да сверяват номерата на бюлетината с номера на устройствата за гласуване, но по думите й, ако установят такова разминаване, тази бюлетина не трябва да се брои. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика