Медиана дава на АБВ 1,9%, рейтингът на Първанов расте

34726
Медиана дава на АБВ 1,9%, рейтингът на Първанов расте
Снимка: БГНЕС

Към момента АБВ не дава никакви индикации, че ще може да премине някаква бариера - нито на евроизбори, нито на национални. Но не се знае какво ще стане.

Това каза в ефира на Нова телевизия Кольо Колев, чиято социологическа агенция представи резултатите от изследването си, проведено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи. Според него шест партии към момента имат възможност да преминат бариерата и да излъчат евродепутат - БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок, а шансове за пробив запазва и Националният фронт за спасение на България /НФСБ/.

Интересен факт е, че Колев така и не можа да отговори какъв е профилът на хората, които подкрепят "България без цензура". Социологът се измъкна и не уточни какво е образованието му, само смотолеви, че "има и такива с по-ниско от средното образование".

За отчитането на неуспех на този етап на АБВ, противно на други изследвания, които излязоха последната седмица, според Колев, има и обективни, и субективни фактори. Изследването на „Алфа Рисърч" беше дни след като за АБВ се разшумя, „докато нещата още врат", припомни той и уточни че неговото, на „Медиана", е по-късно, когато страстите са поутихнали.

Изследването на „Медиана" дава на АБВ 1,9 процента, с което не потвърждава слуховете за някакъв "дивен пробив" от 6-7-8 процента на формацията.

За ниския процент за АБВ социологът коментира: „Има алтернативен на БСП политически субект и съвсем естествено избирателите на БСП се обръщат против. АБВ е разчетено контранашите." А що се отнася до лидера на новия политически проект - Георги Първанов Кольо Колев заяви: „В случая с г-н Първанов наблюдаваме интересен феномен - дърпа се от основната си партия, но рейтингът му се качва и то от страна на опозиционни партии като Реформаторски блок и ГЕРБ, които очевидно го припознават като „момчето, което ни върши работа"."

Според изследването към момента и "Атака" не дават индикации, че е в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчи евродепутат.

АБВ: Референдум по данъчната политика е юридически неиздържана идея

Референдум по данъчната политика на страната е юридически неиздържана идея. Това е позицията на Гражданска инициатива АБВ по повод пред...

Резултатите от проучването показват значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура". За него Колев обясни, че основен донор са бивши от ГЕРБ и „Атака". Бареков е успял да играе горе-долу на харизмата на ранния Бойко Борисов плюс радикализма на Волен Сидеров, което очевидно опонира на част от бившите им избиратели. Съвършено нормални хора. Няма някакво изместване, коментира още социологът.

За възможните коалиции между отделните политически формации Колев призна, че „всяка възможна коалиция дава голяма надежда на социолозите, че още дълго време ще могат да си правят изследвания" и предупреди: „Никога не казвай никога в политиката".

Според него проблемът в българската политика е, че се изгражда на личностно ниво.

На въпрос как приема, че го наричат „Червен" Колев отговори: „Едно време бях син, след като бях назован червен, след това жълт, след това отново син, след това отново червен..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика