Медийната кампания срещу мен е заради КТБ, твърди Иво Прокопиев

48209
Медийната кампания срещу мен е заради КТБ, твърди Иво Прокопиев

Олигархията е тогава когато икономическото си влияние за политически интереси, но всъщност олигархията е това, което прави един малък политически и икономически елит, за да се обогатява непрекъснато, използвайки и държавни инструменти. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев, който гостуваше в сутрешния блок на Нова телевизия.

Прокопиев се съгласи, че в България олигархията управлява. Той обаче счита, че не попада в дефиницията за олигарх. Според Прокопиев всички нападки срещу него са опит да се насади недоверие срещу „Икономедиа” и вестниците „Капитал” и „Дневник” заради материалите им срещу Корпоративна търговска банка. „Аз не съм се крил – винаги е било ясно, че съм собственик на „Икономедиа”, каза Прокопиев.

По неговите думи сблъсъкът между „Икономедиа” и медийният кръг на Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски е станал факт от 2010 година насам, когато разследване на „Капитал” за КТБ е показало „недопустимо срастване между бизнес и държава” - недопустимата концентрация на държавни пари в КТБ.

Прокопиев коментира и думите на лидера на БСП Сергей Станишев на тазгодишното събиране на връх Бузлуджа на симпатизантите на червената партия. Тогава Станишев каза, че кръгът „Капитал” с икономическия си интерес стои зад протестите. Прокопиев отвърна, че трябва да има разграничение между икономически интереси, които се реализат чрез правилата на държавата и сенчестите икономически интереси. Опитът за назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести са спонтанна реакция на защита – да се защити върховенството на закона и личните права на всички, тъй като назначението на Пеевски „щеше да е нарушение точно на върховенството на закона”, заяви Прокопиев.

На въпрос защо „се е крил в Сингапур”, бизнесменът заяви, че срещу него има куп неверни неща и кампании – например как цената на варовика вдига цената на тока, как заради добив на варовик в Северна България умират хора от рак и т.н. След като продадох „Каолин” обаче, хората спряха да умират, подчерта Прокопиев. Той отговори и че е бил в Сингапур, защото „в Азия стават чудеса и натрупах ценен опит”.

Собственикът на „Икономедиа” категорично отрече, че иска да създаде политическа партия – било то с президента Росен Плевнелиев, било то със Саша Безуханов. Бизнесменът призна, че е бил близък приятел на Росен Плевнелиев, но сега, когато Плевнелиев е президент, „не сме се срещали от дълго време”.

Прокопиев защити за пореден път сделките между неговата фирма „Алфа Финанс” и ПОК „Доверие”. Проверете след тези сделки кой е на печалба – как „Доверие” излиза на печалба, след като ужким аз го източвам, попита риторично бизнесменът. В тази връзка Прокопиев коментира и обвиненията на шефа на КФН Стоян Мавродиев, който заяви, че фирмата на бизнесмена „Булброкърс” е нарушила правилата и ощетила държавата с близо 87 млн. лева заради сделката с продажбата на държавния дял на EVN. Собственикът на „Икономедиа” посочи, че трима от петима членове на надзорния орган на финансовия пазар са гласували по казуса и са били на точно противоположното мнение на Стоян Мавродиев. Цялата работа е лична инициатива на г-н Мавродиев, който иска да запази позициите си пред управляващите, каза Прокопиев.

Бизнесменът призна, че се познава с бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Преди известно време се появи информация, че Прокопиев е осигурил апартамент на Дянков, точно във връзка с продажбата на държавния дял на EVN. Прокопиев обаче отвърна, че апартаментът действително се е управлявал от фирма, която той притежава, но „и сградата на Нова телевизия се менажира от същата фирма, т.е. тя е моя собственост, а не виждам това да влияе на въпросите, които ми задавате”, завърши бизнесменът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика