Местан громи националпопулизма, обвинява в модел "добри срещу лоши"

25190
Местан громи националпопулизма, обвинява в модел "добри срещу лоши"
Снимка: БГНЕС

Неправилно и внушение е, че ДПС се заканва и заплашва с предсрочни парламентарни избори. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан.

По думите му „разсичането на възела на националпопулизма до края на 2015 година” не било заплаха за предсрочни избори. Не давам съвети на г-н Борисов, не си го позволявам. Но при присъствието на националпопулизъм във властта ще доведе до вътрешна нестабилност, която няма да позволи реформи, подчерта Местан в сутрешния блок.

ДПС: В такава атмосфера реформите са невъзможни

В такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната сист...

Проблемът на управлението не е в статута на ДПС – ние не сме част от властта в 43-тото Народно събрание. Но не чух веднъж да се говори за „преяждане с власт”, каза Местан и припомни, че Реформаторският блок има седем министри с 23-ма народни представители. Говорим в плоскостта „добри – лоши” – при 36 депутати ние имахме трима министри, вметна така, между другото, Местан.

Лидерът на ДПС даде пример как властта се разкъсва от вътрешна нестабилност – за малко щяла да мине промяна и отмяна на плоския данък. И заяви по адрес на подкрепата на ДПС за пенсионната реформа, че ако някой очаквал от ДПС да се държи „силно талибански” като опозиция, щял да се излъже. Когато нашата позиция съвпадне с тази на г-н Борисов, веднага се поражда ревност, страхове. На мен обаче ми е последна грижа каква ще е реакцията на Радан или другите партньори във властта. Ние ще гласуваме съобразно политическата си платформа, заяви Местан.

Вместо да се занимават с ДПС, нека управляващите предложат общата си управленска програма. Да видим как ще вплетат вътре националпопулизма, зададе въпрос Местан. Вече се изпълняват исканията на „Патриотичния фронт” да се „изтръгнат” кадрите на ДПС в администрацията. Националистите могат да празнуват, българската гора е етнически прочистена, продължи прочувствено Местан и определи въпроса дали това не е борба с корупцията с думите: „Моля – чистачката или счетоводителите?”. Реформаторска немощ е да се оправдаваш с кадрите на ДПС на средно управленско ниво, каза Местан.

Ние желаем успеха на това правителство и това не е лицемерие – неуспехът на всяко правителство се заплаща от всички нас. Но на тях им трябва универсален враг, за да си оправдаят немощта, смята лидерът на ДПС.

На въпрос капсулира ли ДПС ромите в България, Местан отвърна, че политическата група на ДПС била реагирала срещу „антиромската реторика”. Къде е будната журналистическа съвест, когато колегите на Валери Симеонов ни питат дали сме агънца или прасенца, възмути се лидерът на ДПС. Ние не сме синдикат, за да организираме ромски протести, добави той.

Местан към "Ню Йорк Таймс": Не е вярно, че ДПС е проруска партия

ДПС е първата българска партия, която още в началото на прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество изведе като офици...

След като Бойко Борисов отиде на Републиканския марш на солидарността в Париж, ще крачат ли Реформаторите, Патриотите и ГЕРБ на Луковия марш, продължи Местан и заговори отново за ценности, не и по конкретни проблеми. Лидерът на ДПС обвини и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че не знае разликата между „мултикултуризъм” и „мултикултурализъм”.

Местан заговори и, че Бойко Борисов дава занаци и се държи повече като президент, а не като премиер, като внуши, че може би лидерът на ГЕРБ ще се цели в този пост. Лидерът на ДПС посочи, че най-важното, което казал Борисов в новата си роля като премиер, е преоценката за Възродителния процес. В светлината на тези думи как звучи амбицията на Реформаторския блок и на „Патриотичния фронт” да извади ДПС от социалнополитическия живот в България. Ние имам ръст на последните избори и това не може да стане, самоокуражи се Местан.

По въпроса с карикатурите на „Шарли ебдо” Местан взе да цитира как ислямът не позволява изображението на пророка Мохамед и на Аллах. Смятам, че е религиозна неприкосновеност и свободата на словото не могат да се противопоставят. Тероризмът трябва да бъде осъден категорично, както го направи ДПС на втората минута след атентата срещу „Шарли ебдо”. Няма никакво значение какви чувства поражда дадена карикатура – тероризмът трябва да бъде осъден, терорът няма религия, каза Местан и превключи на комунистическата репресия срещу турското малцинство. Прегръдката на „Орлов мост” със Станишев е израз, че отговорността не може да се пренесе върху следващите поколения. Такъв би бил изразът от ДПС на всеки, преживял катарзис по въпроса.

Г-н Пеевски е най-поругаваният човек в тази държава, а аз още не съм видял нито едно основание да отговаря пред закона. Нека за г-н Пеевски говорим с езика на фактите, а не с езика на внушенията, разля се Местан в обяснения. И прескочи въпросът дали Пеевски е част от „доброто”. Аз за себе си не мога да посоча дали съм добър човек – на никого не отива маската на безалтернативно добрия, подчерта лидерът на ДПС.

Местан заяви, че слуховете за влошаване на отношенията му с Ахмед Доган са нещо, което се иска на политическите противници на ДПС. Такова нещо няма, каза той.

ДПС възропта срещу спирането на турски предавания от БНР

ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика