Михайлова: ЕК иска проверка на проектите от 2010 г. до 2013 г.

21796
Михайлова: ЕК иска проверка на проектите от 2010 г. до 2013 г.
Снимка: БГНЕС

"Има няколко писма от ЕК и в последното писмо, заради което ни спират няколко плащания, се посочва да се направи проверка на проектите в периода 2010–2013 г. Това заяви пред бТВ министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по повод спрените плащания по Оперативна програма "Околна среда", предаде БГНЕС.

"Вина имат служителите в управляващия орган, които въпреки, че е имало поредица от писма за допуснати грешки в обществените поръчки, са продължили да ги правят", посочи министърът.

"Става дума за спиране на междинни плащания по ОП "Околна среда". ЕК ни казва "няма да ви плащаме, докато не наложите контрол и не наложите нормални схеми за обществени поръчки". Оптимистичният вариант за страната ни е, ако се справим до 3 месеца с изискванията, които ни се поставят, 200 – 250 млн. ще бъдат сертифицирани. Има мнение, че можем да загубим от финансовите корекции, които може да са 10 % от проектите, които са на стойност 2 млрд. лв.", каза Михайлова. Тези пари ще отидат за сметка на тези, които са допуснали грешките – това са общините, поясни Михайлова .

"Има 2 нива на проблема – едното е управлението на оперативните програми. Одити в проектите се извършват всяка година. Одити от 2009 г. са правени. За 2011 г. е правена хоризонтална финансова корекция за над 500 000 лв. Това, за което ни спират, е за проекти между 2010 г. 2013 г., пише го в писмото", категорична е Михайлова. "В края на октомври ние получихме писмо, в което ставаше дума за финансови корекции и в това писмо се визират проекти от 2008-2009 г., но плащанията са направени през 2010 г. В писмото отсега се иска от властите да направят проверка на периода от 2010 -2013 г. Ако иска президентът, мога да му представя информацията на диск", добави тя.

Министър Михайлова коментира информацията за замразяването на финансирането по ОП "Околна среда". Вчера в писмо на ЕК се потвърждава, че временното спиране на плащанията по ОП "Околна среда" е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 година, в които се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика