Министър Цеков и НСОРБ обсъдиха финансирането на общинските проекти

1261
Министър Цеков и НСОРБ обсъдиха финансирането на общинските проекти
Снимка: МРРБ

Въпроси за инвестиционните проекти на общините, приети със Закона за държавния бюджет за 2024 година, енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, интегрираните териториални инвестиции, както и финансовите корекции при проекти, финансирани от европейските програми, обсъдиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министрите Ангелина Бонева и Веселина Терзийска, началникът на кабинета Николай Сайков и представители на Националното сдружение на общините.

Споразуменията по Националната инвестиционна програма за общински проекти ще включват цялата стойност на проектите за тригодишния период на изпълнение, разясни заместник-министър Терзийска. При финансирането на обект от различни източници е важно да бъдат разграничени дейностите или етапите, които ще бъдат финансирани от съответен източник, стана ясно още по време на разговорите.

Още: Брюксел не одобри намаляване на тол таксите за транспортните ни фирми

Министър Цеков поясни, че при обекти на инженеринг ще се подписва споразумение, което ще разграничава два етапа на осъществяване на проектното предложение, като първият етап е проектирането. При него е предвидено да бъдат изплатени 50% от средствата, а останалата сума ще бъде изплащана при приключване на проектирането. Средствата за авторски и строителен надзор ще бъдат изплащани с едно авансово плащане. При готовност с разрешение за строеж ще се изплаща строителният аванс, който ще бъде в размер до 20%.

„Оценяваме високо, че държавата отделя сериозна сума за изключително важни за общините проекти“, каза заместник-председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Община Троян Донка Михайлова.

Още: Опорочена ли е процедурата за саниране? Министър Цеков отговори

Във връзка с Етап I на процедурата за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд по Националния план за възстановяване и устойчивост министър Цеков подчерта, че МРРБ не е компетентната институция, която да каже дали има манипулации в енергийните сертификати. Проверката на всички 3068 сертификата от Агенцията за устойчиво енергийно развитие би отнела твърде дълго време, а срокът по НПВУ ще изтече. „Необходимо е да се избере най-прагматичният подход спрямо ситуацията и очакванията на гражданите“, подчерта министърът.

„Социалната необходимост от енергийно обновяване не е работа единствено на МРРБ. Политиката за енергийна ефективност и нейното бъдеще е въпрос, повдигнат на политическо ниво“, информира Цеков. Той припомни, че основният инструмент за финансиране на сгради – Националният декарбонизационен фонд, е към Министерството на енергетиката.

Още: Министър обясни как се оценяват сградите, кандидатствали за саниране

Андрей Цеков подчерта, че бъдещето на подобни програми за енергийно обновяване изисква солидарност във финансирането. „Собствеността е и отговорност, и подобни инициативи изискват участие от страна на гражданите“, подчерта той. Министърът допълни, че е важно да има инструмент, чрез който социално слабите да бъдат подпомогнати и да не бъде спирана инициативата на останалите собственици в дадена сграда.

Регионалният министър напомни, че средствата за саниране по Програма „Развитие на регионите“ са около 409 млн. лв., от които 196 млн. лв. са за областите, засегнати от декарбонизацията – Стара Загора, Перник и Кюстендил. 63 млн. лв. са за мерки за енергийна ефективност в десетте най-големи общини, а 150 млн. лв. – за всички останали.

По време на срещата беше обърнато внимание и на добрия диалог между МРРБ и НСОРБ.

Още: Андрей Цеков: Средствата за саниране няма да стигнат за всички кандидатстващи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика