Министър: Няма теч на данни от БУЛСТАТ, проблемът е другаде

2477
Министър: Няма теч на данни от БУЛСТАТ, проблемът е другаде
Снимка: БГНЕС

Теч на лични данни от БУЛСТАТ няма, има медийно преекспониране. Това увери министърът на електронното управление Божидар Божанов на днешното заседание на комисият по електронно управление и информационни технологии в парламента.

Припомняме, че на 10 януари бе съобщено, че Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, в които се твърдеше, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица от БУЛСТАТ номера. Според информацията в медиите засегнати са около 300 000 лица, съобщиха от държавното обвинение. Образувана е преписка по случая.

Това беше още една причина ГЕРБ и правителството на Кирил Петков да подемат нов задочен спор именно по темата с данните от БУЛСТАТ. Според хората на Бойко Борисов има теч на лични данни и всички твърдения, че нищо не се е случило и 300 хиляди българи не са застрашени, са абсолютно неверни. Те твърдят, че са изтекли данни на бивши министри от тяхното управление - на Десислава Атанасова и на Томислав Дончев. "Докато министрите анализират промените в закона, личните данни на 300 хиляди българи са на показ, в това число и на председателя на парламента, на редица политически партии", заяви в неделя Атанасова на брифинг.

Днес Божанов беше на съвсем различно мнение. Трафикът към регистъра е анализиран, за да се види имало ли зловредно влияние. Не са били открити съмнителни дейности.

Пред депутатите той заяви, че много от самоосигуряващите се досега не са обръщали внимание на това какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. "А тази информация е там от 15-20 години", добави министърът. Той добави, че след промяната от 4 януари, целяща именно да се скрият ЕГН-тата.

Министър Божидар Божанов за БУЛСТАТЛИЙК: Теч няма

"Днес имаше редица публикации, че има теч на лични данни от регистър Булстат. Това не отговаря на истината. Теч няма".  Това ...

Според него към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона.

"Ние сме направили анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона и подготвяме законодателно изменение, за да се промени тази практика, която е от 2005 г. насам", каза той.

Същото мнение изрази и председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. "За нас също няма теч на данни, но има нарушение на закона за личните данни. Все пак ще има проверка", увери той.

"Това, което мога да кажа, е, че е необходима преценка на законодателно ниво за това какви лични данни се събират. От гледна точка на правната сигурност най-вече. В момента законът изисква събиране на лични данни, които не допринасят за правната сигурност, когато лицата достъпват този регистър - номер на лична карта, дата на издаване и т.н. трябва да се използва по друг начин, а не така публично", категоричен беше Караджов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика