Министър Събев: ЖП линия Асеновград-Смолян-Гърция!? Не е обсъждано такова нещо

15229
Министър Събев: ЖП линия Асеновград-Смолян-Гърция!? Не е обсъждано такова нещо
Снимка: БГНЕС

Към момента няма направено актуално проучване относно възможностите за построяване на железопътна линия, която да свърже градовете Асеновград и Смолян. Теренът в южната част на Родопите е изключително тежък. Практиката от работата по проекти в други планински райони на страната показва, че изграждането на нова инфраструктура (особено железопътна) с европейски стандарти през толкова тежък планински релеф предполага огромни инвестиции, които трудно биха могли да бъдат обосновани в анализите „разходи-ползи“ и да се осигурят от наличните източници на финансиране, на фона на значителната нужда от средства за модернизиране на съществуващата жп мрежа и поддържането й – това е част от отговора, който министърът на транспорта Николай Събев е дал на депутата от партия „Възраждане“ Ангел Георгиев.

По думите му в одобреното коалиционно споразумение е залегнал приоритет „Анализ с предложение за подобряване на пътната връзка Пловдив-Смолян“.

Събев избра временен директор на компания "Железопътна инфраструктура"

Златин Крумов е назначен за временен генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Той ще заема поста до избо...

Пътното трасе Пловдив - Асеновград - Смолян - Рудозем е част от разширената Трансевропейска пътна мрежа. До настоящия момент не е обсъждано изграждането на трета жп връзка с Гърция.

„Доколкото ни е известно, в Гърция няма изградена и не е планирано строителството на нова жп линия от гара Бук (Паранести – б.а.) до границата с България“, е посочил Събев.

Той уточнява, че усилията на гръцката страна са насочени към изграждането/модернизацията на жп линията Солун - Кавала - Александруполис, идентифицирана като липсваща жп връзка от коридор от основната ТЕN-Т мрежа „Ориент/Източно-Средизсмноморски“. Посоченото направление е част от железопътен проект „Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе“, по уточняването на чиито параметри работят през последните няколко години българската и гръцката страна.

На въпроса „Да разбираме ли, че жп транспортът не е приоритет на новото правителство (както и на другите преди него)?“ Събев е отговорил, че развитието на железопътния транспорт в Република България е основен приоритет на новото правителство, тъй като е най-екологичиият вид транспорт, носи редица ползи за гражданите и бизнеса и е важно да се използват предимствата му.

12 пъти влакове е можело да дерайлират през 2021 г.

По инфромация на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев от началото на годината са регистрирани 17 случая на сблъсък на вл...

Като страна-членка на ЕС, България има ангажимент да изгради Трансевропейската транспортна мрежа на българска територия, съгласно стандартите и сроковете на Регламент 1315/2013 г. В този смисъл усилията ни трябва да бъдат насочени към завършването, в максимално възможна степен, на основната Трансевропейска железопътна мрежа, чийто срок за изпълнение е 2030 г. Това е и мрежата, за изграждането на коя то могат да се използват европейски средства.

За периода 2021 - 2027 г. по европейските фондове са предложени за финансиране проекти по направленията: българо-сръбска граница - София - Пловдив (с което да се доизгради жп коридор от турската до сръбската граница), София - Радомир - Гюешево - граница със Северна Македония и Карнобат - Синдел (доизграждане на съоръженията). Планират се и проекти за внедряване на Европейската система за управление на железопътния трафик. Към момента обсъжданията с ЕК са на финален етап“, е допълнил министър Събев.

След преценка на възможностите на държавния бюджет и при отпускане на допълнително национално финансиране за изграждане на железопътна инфраструктура, щели да се вземат решения и за изграждане на други линии.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика